Labels

09/01/2015

Bułki obficie fantazyjne - Fantasy bread - Pane molto fantasioso


Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
150 g mąki pszennej z pełnego przemiału/ 5.2 oz whole meal white flour/ 150 g di farina integrale
300 g mąki pszennej/ 10.5 oz plain white flour/ 300 g di farina tipo 0
3-4 łyżki siemienia lnianego/ 3-4 tbs oz flaxseed/ 3-4 cucchiaini di semi di lino
1 łyżeczka cukru trzcinowego/ 2 tsp cane sugar/ 2 cucchiaini di zucchero di canna (integrale)
3-4 łyżki płatków owsianych/ 3-4 tbs oat flakes/ 3-4 cucchiai di fiocchi d'avena
20 g kminku/ 0.7 oz caraway seeds/ 20 g di cumino o finocchio (a piacere)
350 g ciepłej wody/ 12 oz warmluke water/ 350 g  di acqua tiepida
25 g świeżych drożdży/ 1 oz fresh yeast/ 25 g di lievito di birra fresco
1 łyżeczka soli/ 1 ts salt/ 1 cucchiaino di sale
+
mąka do wyrabiania/ flour for kneading/ farina per impastare
mak do posypania/ poppy for decoration/ papavero per mettere sopra

Polski:
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 350 g ciepłej wody z łyżeczką cukru i łyżeczką soli (najlepiej kamiennej) i dodać obie mąki. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Następnie dodać świeżo mielone siemię lniane, kminek i płatki owsiane i pozostawić do wyrośnięcia na kilka godzin w ciepłym miejscu. Formować bułeczki, (pędzlować rozmąconym jajkiem) posypać makiem i ok. 20 minut w 180°C.

English:
Method:
Melt the yeast with sugar and 12 oz of lukewarm water in a bowl.

Add the flours with salt and knead a dough with your hands for at least 10 minutes. Cover the bowl and leave it for half an hour in a warm place. 

Grind the flax-seeds and add to the dough together with oat flakes and caraway seeds, stir everything well together and leave in a warm place, covered with a wet cloth, until it doubles its size. Form small breads according to your preferences and cover them with poppy seeds. 

Bake at about 200° C (390° F) until golden brown.

Italian:
Come si fa:
Scogliere il lievito con lo zucchero e 350 g d'acqua tiepida ed aggiungere le farine con il sale. Lavorare l'impasto e lasciarlo a riposare, coperto con uno straccio umido, per mezz'ora.

Poi macinare i semi di lino ed amalgamarli con l'impasto assieme ai fiocchi d'avena (cumino o semi di finocchio) e lavorarlo bene ancora per almeno 10 minuti e lasciarlo di nuovo a riposare, coperto, al caldo.

Formare le pagnotte e coprire con un uovo sbattuto i semi di papavero. Cuocere al forno caldo di 180° C per circa 20 minuti.