Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

09/01/2015

Bułki obficie fantazyjne - Fantasy bread - Pane molto fantasioso


Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
150 g mąki pszennej z pełnego przemiału/ 5.2 oz whole meal white flour/ 150 g di farina integrale
300 g mąki pszennej/ 10.5 oz plain white flour/ 300 g di farina tipo 0
3-4 łyżki siemienia lnianego/ 3-4 tbs oz flaxseed/ 3-4 cucchiaini di semi di lino
1 łyżeczka cukru trzcinowego/ 2 tsp cane sugar/ 2 cucchiaini di zucchero di canna (integrale)
3-4 łyżki płatków owsianych/ 3-4 tbs oat flakes/ 3-4 cucchiai di fiocchi d'avena
20 g kminku/ 0.7 oz caraway seeds/ 20 g di cumino o finocchio (a piacere)
350 g ciepłej wody/ 12 oz warmluke water/ 350 g  di acqua tiepida
25 g świeżych drożdży/ 1 oz fresh yeast/ 25 g di lievito di birra fresco
1 łyżeczka soli/ 1 ts salt/ 1 cucchiaino di sale
+
mąka do wyrabiania/ flour for kneading/ farina per impastare
mak do posypania/ poppy for decoration/ papavero per mettere sopra

Polski:
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 350 g ciepłej wody z łyżeczką cukru i łyżeczką soli (najlepiej kamiennej) i dodać obie mąki. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Następnie dodać świeżo mielone siemię lniane, kminek i płatki owsiane i pozostawić do wyrośnięcia na kilka godzin w ciepłym miejscu. Formować bułeczki, (pędzlować rozmąconym jajkiem) posypać makiem i ok. 20 minut w 180°C.

English:
Method:
Melt the yeast with sugar and 12 oz of lukewarm water in a bowl.

Add the flours with salt and knead a dough with your hands for at least 10 minutes. Cover the bowl and leave it for half an hour in a warm place. 

Grind the flax-seeds and add to the dough together with oat flakes and caraway seeds, stir everything well together and leave in a warm place, covered with a wet cloth, until it doubles its size. Form small breads according to your preferences and cover them with poppy seeds. 

Bake at about 200° C (390° F) until golden brown.

Italian:
Come si fa:
Scogliere il lievito con lo zucchero e 350 g d'acqua tiepida ed aggiungere le farine con il sale. Lavorare l'impasto e lasciarlo a riposare, coperto con uno straccio umido, per mezz'ora.

Poi macinare i semi di lino ed amalgamarli con l'impasto assieme ai fiocchi d'avena (cumino o semi di finocchio) e lavorarlo bene ancora per almeno 10 minuti e lasciarlo di nuovo a riposare, coperto, al caldo.

Formare le pagnotte e coprire con un uovo sbattuto i semi di papavero. Cuocere al forno caldo di 180° C per circa 20 minuti.