BLOG MENU AND ADDITIONS

10/09/2014

Ciastka twarogowe z owocami - Fruit tea cakes with quark - Dolcetti di formaggio quark e frutta

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:

Ciasto/Dough/Impasto
200 g twarogu/ 200 g (7 oz) quark (cottage cheese)/ 200 g di quark (formaggio)
200 g masła/ 200 g (7 oz) butter/ 200 g di burro
200 g mąki/ 200 g (7 oz) plain white flour/ 200 g di farina tipo 00
20 g cukru/ 20 g (0.7 oz) sugar/ 20 g di zucchero
starta skórka z cytryny organicznej/  grated organic lemon peel/  buccia di limone biologico
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale





Nadzienie/ Filling/ Ripieno
1 jabłko/ 1 apple/ 1 mela
1/2 brzoskwini/ 1/2 peach/ 1/2 di pesca
cynamon do smaku/ cinnamon to taste/ cannella a piacere
kilka migdałów/ several almonds/ qualche mandorla




Wersja polska
Wykonanie:
Wyrobić ciasto kruche, twarogowe, wstawić  na ok. 2 godziny do lodówki.

Owoce obrać i pokroić na małe kawałki, pokroić na jeszcze mniejsze migdały i wymieszać z odrobiną cynamonu.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Na środek umieścić owoce i migdały, zlepić ręcznie i poprawić widelcem.

Piec w 180 ° C ok. 20 minut. Posypać cukrem pudrem.

English version
Directions:
Make a dough and leave it for about 2 hours in the fridge.

Peel the fruit and cut them into small pieces, chop the almonds and mix them together with a pinch of cinnamon.

Roll out the dough and carve cup-size circles, fill them in with fruit & almonds and cover well using a fork.

Preheat the oven to 350 ° F and bake for about 20 minutes. Serve with powdered sugar.

Versione italiana 
Come si fa:
Lavorare l'impasto e metterlo in frigo per circa 2 ore.

Sbucciare la frutta, tagliarla assieme con le mandorle. Spinare l'impasto e tagliare con una tazza dei circoli. Riempirle con la frutta e mandorle, chiudere con le dita o con una forchetta.

Cuocere nel forno già caldo a 180 ° C per circa 180 minuti. Servire con lo zucchero a velo.
















No comments:

Post a Comment