#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
Biszkopt/ Sponge cake/ Pan di Spagna
5-6 jaj/ 5-6 eggs/ 5-6 uova
200 g mąki tortowej/ 7 oz white plain flour/ 200 g di farina tipo 00
180 g cukru/ 7 oz sugar/ 180 g di zucchero
sok z połowy cytryny/ juice from 1/2 lemon / succo di 1/2 limone
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
Poncz/ Punch/Punch
sok z połowy cytryny/ juice from 1/2 lemon / succo di 1/2 limone
kieliszek wódki/ a glass of vodka/ un bicchiere di vodka
3 łyżki cukru/ 3 tbs sugar/ 3 cucchiai di zucchero
200 ml wody/ 1 cup water/ 1 bicchiere d'acqua
Masa/ Cream/ Crema pasticcera
3 żółtka/ 3 yolks/ 3 tuorli
250 g cukru/ 8,8 oz sugar/ 250 g di zucchero semolato
70 g mąki/ 2,5 oz plain white flour/ 70 g di farina 00
800 ml mleka/ 800 ml milk/ 800 ml di latte
aromat waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
50 g masła/ 1.8 oz butter/ 50 g di burro
Polewa czekoladowa/ Chocolate glaze/ Glassa di cioccolato
1 czekolada gorzka lub mleczna/ 1 bar of your favourite chocolate/ 1 cioccolato (il vostro preferito)
50 g masła/ 1.8 oz butter/ 50 g di burro
2-3 łyżki masła/ 2-3 tbs butter/ 2-3 cucchiai di burro
2-3 łyżki cukru/ 2-3 tbs sugar/ 2-3 cucchiai di zucchero
Dekoracja/ Decoration/ Decorazione
biała czekolada do wykonania dekoracji/ white chocolate for decorating/ cioccolato bianco per decorazione
Polski
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier i dokończyć ubijanie. Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i dodawać delikatnie na przemian z mąką do piany z białek, najlepiej ręcznie, łyżką, mieszając równie delikatnie, ewentualnie robotem na najwolniejszych obrotach. Upiec w tortownicy lub na blasze w 200 °C (ok. 30-40 min.).
Upieczony biszkopt odstawić na dłuższy czas, najlepiej na noc. Przekroić wzdłuż i nasączyć ponczem obie części, przełożyć masą i polać polewą i udekorować roztopioną biała czekoladą....
Poncz
Podane składniki rozpuścić w garnuszku na delikatnym ogniu, sok z cytryny można dodać na końcu, po wystudzeniu, by nie stracił wartości odżywczych.
Masa
Z mąki, wanilii i części cukru oraz mleka zrobić budyń. Odstawić do ostudzenia. Żółtka ubić (można dodać ich więcej, w wersji mniej oszczędnej jest ich nawet 9) z resztą cukru i masłem. Wymieszać z budyniem.
Polewa czekoladowa
Wszystkie składniki zagotować w rondlu, mieszając, aż zgęstnieją i powstanie konsystencja kajmakowa. Można sprawdzić czy jest gotowa, ulewając kroplę polewy na zimny talerzyk, ostudzić, jeśli się nie rozlewa, polewa jest gotowa.
English & Italian versions on request
No comments:
Post a Comment