250 g truskawek/ 8.8 oz strawberries/ 250 g di fragole
150 g rabarbaru/ 5 oz rhubarbs/ 150 g di rabarbaro
200 g sera ricotty/ 7 oz ricotta cheese/ 200 g di ricotta
200 g sera mascarpone/ 7 oz mascarpone cheese/ 200 g di mascarpone
4 jajka + 2 żółtka/ 4 eggs + 2 yolks/ 4 uova + 2 tuorli
160 g cukru/ 5.6 oz sugar/ 160 g di zucchero
40 g mąki ziemniaczanej/ 1.4 oz potato starch/ 40 g di fecola di patate
35 g mąki pszennej/ 1.2 oz plain all purpose white flour/ 35 g di farina
Polski
Wykonanie: Ubić jajka z żółtkami wraz z 80 g cukru, dodać mąki i delikatnie wymieszać. Biszkopt upiec na blasze wyłożonej zmoczonym i obsuszonym papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 6 minut. Ochłodzić i wykroić 3 krążki o średnicy 16 cm (lub jeśli dysponujemy większą blachą 17 cm, albo nawet 18 cm).
Rabarbar oczyścić, obrać i pokroić w kostkę, wyłożyć na blaszkę, posypać 40 g cukru i upiec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 10 minut. Umyte truskawki zmiksować z odrobiną cukru. Połączyć z 3 łyżeczkami galaretki truskawkowej rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody. Odstawić na chwilę do lodówki przed dekorowaniem ciasta.
Sery* wymieszać z pozostałym cukrem (tj. 40 g) i 2-3 łyżeczkami galaretki truskawkowej rozpuszczonymi w odrobinie gorącej wody i odstawić na chwilę do lodówki. *( Zamiast ricotty można dać twarożek śmietankowy, gdyby ktoś miał problem z zakupem ricotty).
Przełożyć krążki masą serową, z rabarbarem i odrobiną musu truskawkowego, wierzch tortu posmarować masą, oblać obficie musem i udekorować rabarbarem i truskawkami. Wstawić do lodówki na minimum 6 godzin przed podaniem.
Rabarbar oczyścić, obrać i pokroić w kostkę, wyłożyć na blaszkę, posypać 40 g cukru i upiec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 10 minut. Umyte truskawki zmiksować z odrobiną cukru. Połączyć z 3 łyżeczkami galaretki truskawkowej rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody. Odstawić na chwilę do lodówki przed dekorowaniem ciasta.
Sery* wymieszać z pozostałym cukrem (tj. 40 g) i 2-3 łyżeczkami galaretki truskawkowej rozpuszczonymi w odrobinie gorącej wody i odstawić na chwilę do lodówki. *( Zamiast ricotty można dać twarożek śmietankowy, gdyby ktoś miał problem z zakupem ricotty).
Przełożyć krążki masą serową, z rabarbarem i odrobiną musu truskawkowego, wierzch tortu posmarować masą, oblać obficie musem i udekorować rabarbarem i truskawkami. Wstawić do lodówki na minimum 6 godzin przed podaniem.
Italiano
Come si fa: Montare le uova con lo zucchero (80 g) con la frusta elettrica fino ad ottenere un composto chiaro e spumoso. Amalgamare anche la farina setacciata con la fecola, continuando a montare. Versare l'impasto sulla placca foderata con carta da forno bagnata e strizzata e infornare a 220°C per 6 minuti.
Fare raffreddare la pasta biscuit e ricava 3 dischi di 16 o 17 o 18 cm di diametro (dipende dalla tua placca).
Mescolare la ricotta con il mascarpone, lo zucchero (40 g.), vaniglia a piacere. Lavare le fragole, frullare e mettere in frigo. Cuocere il rabarbaro (pulire il rabarbaro, sbucciarlo e tagliarlo a dadini). Mettere in pirofila con 40 g di zucchero e cuocere in forno a 200°C per circa 10 minuti.
Spalmare la crema di formaggi sul primo disco, piu lo strato di rabarbaro e le fragole, coprire con il 2 disco e ripeti, completando con il terzo disco di pasta e con il frullato di fragole sopra. decorare con il rabarbaro e le fragole. Fare riposare la torta in frigo per almeno 6 ore prima di servirlo.
Fare raffreddare la pasta biscuit e ricava 3 dischi di 16 o 17 o 18 cm di diametro (dipende dalla tua placca).
Mescolare la ricotta con il mascarpone, lo zucchero (40 g.), vaniglia a piacere. Lavare le fragole, frullare e mettere in frigo. Cuocere il rabarbaro (pulire il rabarbaro, sbucciarlo e tagliarlo a dadini). Mettere in pirofila con 40 g di zucchero e cuocere in forno a 200°C per circa 10 minuti.
Spalmare la crema di formaggi sul primo disco, piu lo strato di rabarbaro e le fragole, coprire con il 2 disco e ripeti, completando con il terzo disco di pasta e con il frullato di fragole sopra. decorare con il rabarbaro e le fragole. Fare riposare la torta in frigo per almeno 6 ore prima di servirlo.
English version on request, fill in the contact form....
Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Cucina no problem
n.5, maggio 2016, p. 42
Przepis ten bierze udział w kulinarnych akcjach:
No comments:
Post a Comment