#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
6-7 dużych marchewek/ 6-7 big carrots/ 6-7 carote grandi
ok. 3 szklanek wrzątku/ 3 cups boiling water/ 3 tazze di acqua bollente
1-2 ziemniaki/ 1-2 potatoes/ 1-2 patate
2 cebulki (biała i czerwona)/ 2 small onions (white & red)/ 2 scalogni
łodyga selera naciowego/ 1 small celery/ 1 piccola costola di sedano
szczypta mielonego kminku/ a pinch of ground caraway seeds/ un pizzico di cumino macinato
łyżka suszonych warzyw/ 1 tbs dry vegetables/ 1 cucchiaio di verdure secche o dadino di brodo
kilka listków bazylii/ 2-3 basil leaves/ 2-3 foglie di basilico
kilka ząbków czosnku/ 2-4 garlic cloves/ 2-3 spicchi d'aglio
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
Polski
Wykonanie: Pokroić marchew i ziemniaki (uprzednio obrane), zalać 3 szklankami wrzątku, posolić, ugotować i zmiksować. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie, posypać suszem warzywnym, by nabrała smaku i wrzucić do zupy wraz z czosnkiem, bazylią i kminkiem tuż przed miksowaniem. Jeśli wolimy zupę mniej gęstą, dolać wrzątku, wymieszać. Posypać tostowanymi nasionami słonecznika i udekorować nitkami surowej marchwi (opcjonalnie).
English
Method: Fry the onions and dry vegetables in olive oil over medium heat until become translucent and add it to the carrots and potatoes together with the caraway seeds, garlic and basil. In the meantime slice carrots and potatoes, pour in 3 cups of boiling water, cook and salt to taste, then blend everything well. Decorate with a bit of toasted sunflower seeds.
Italiano
Come si fa: Tagliare carote e patate e far cuocere in acqua o brodo bollente (3 tazze), con un po' di sale a piacere e poi frullare il tutto. Rosolare le cipolle con un po' d'olio d'oliva ed aggiungerle alla minestra assieme con aglio, basilico e cumino e frullare il tutto un'altra volta. Decorare con i semi di girasole tostati e un pezzo di carota cruda tagliata fino.
No comments:
Post a Comment