#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela |
Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
250 g mąki (np. z płaskurki lub orkiszu)/ 8.8 oz spelt flour/ 250 g di farina di farro
150 g sezamu/ 5 oz sesame seeds/ 150 g di semi di sesamo
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1/2 ts baking powder/ 1/2 cucchiaino di lievito per i dolci
150 g masła/ 5.2 oz butter/ 150 g di burro
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
biały sezam do posypania/ white sesame to decorate/ sesamo bianco per cospargere
Polski
Wykonanie: Czarny sezam zmielić. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, które może okazać się nieco lepkie. Gotowe ciasto pozostawiamy w lodówce na minimum 1/2 godziny. Łyżeczką na blaszkę nakładamy małe porcyjki, posypujemy je białym sezamem. Piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu ciasteczka natychmiast ściągnąć z blachy.
English
Method: Grind the black sesame seeds. Using all the ingredients knead the dough. When the dough is ready, using a teaspoon, take a small amount of it and place on a baking tin Decorate each portion with white sesame seeds. Bake at 355°F for about 10 minutes. After having baked, remove at once from the baking pan.
Italiano
Come si fa: Macinare i semi di sesamo nero. Usando tutti gli ingredienti lavoriamo l'impasto. Quando diventa pronto, con un cucchiaino formiamo i biscotti. Copriamli con i semi di sesamo bianco. Facciamo cuocere nel forno già caldo a 180°C per 10 minuti circa. Togliamo subito dalla teglia.
Wow jaki kolor! :)
ReplyDeleteSmak też niezły! Też są pyszne na oliwie z oliwek :)
ReplyDelete