BLOG MENU AND ADDITIONS

01/12/2022

Budyń z kaszy manny z płaskurki wg Św. Hildegardy - Spelt Semolina Custard - Crema di semola di farro

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
4-6 łyżek kaszy manny z płaskurki/ 4-6 tbs spelt semolina/ 4-6 cucchiai di semolino di farro
3 łyżeczki masła/ 3 ts butter/ 3 cucchiaini di burro
sól do smaku/ salt to taste/ sale q.b.
woda/ water/ acqua
+
trochę mleka roślinnego/ little vege milk/ poco latte vegetale
miód do smaku/ honey to taste/ miele q.b.

Polski
Wykonanie: Kaszkę wymieszać z odrobiną wody, i wlać na gotującą się wodę (mniej niż pół litra) z masłem i solą do smaku, energicznie mieszać, jak budyń. Kilka minut gotować, przelać do salaterek. Do salaterki można dodać trochę mleka roślinnego, np. w proszku, miodu lub cukru czy dodać domową konfiturą, np żurawinową z gruszkami.

English
Method: Mix the semolina with a small amount of  water and stir well. Pour it in into boiling water  (about 1/2 litre) mixed with butter and salt, stir it well to boil over low heat for about 3-4 minutes. Pour the cream into small bowls and serve with vege milk, sugar or honey and home made jam. 

Italiano
Come si fa: Porre il semolino in poca acqua fredda e mescolare bene, poi versare in un pentolino riempito con l'acqua bollente (circa 1/2 litro) mescolata con il burro ed il sale a fiamma dolce mescolando bene per circa 3-4 minuti. Servire nelle ciotoline piccole con un po' di latte vegetale, lo zucchero o il miele e la marmellata.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
Do stołu ze Świętą Hildegardą z Bingen

No comments:

Post a Comment