BLOG MENU AND ADDITIONS

02/12/2022

Warzywa z patelni z dyptamem - Sautéed Vegetables With Dictamnus - Verdure in padella con dittamo

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 mały świeży ogórek/ 1 fresh cucumbers/ 1 cetriolo piccolo
mały bakłażan/ 1 small eggplant/ una melanzana piccola
4-5 ziemniaków/ 4-5 potatoes/ 4-5 patate
2 cebulki / 2 small onions / 2 scalogni
łodyga selera naciowego (kawałek)/  1 small celery/ 1 piccola costola di sedano
1 cukinia/ 1 zucchini/ 1 zucchina
1-2 marchewki/ 1-2 carrots/ 1-2 carote
kilka rzodkiewek/ 3-4 radishes/ qualche ravanello
sól i pieprz do smaku/ salt and pepper to taste/ sale e pepe a piacere
oliwa z oliwek/ olive oil/ olio d'oliva
+
korzeń dyptamu/ dictamus root/una radice di dittamo
1-2 ząbki czosnku/ 1-2 garlic cloves / 1-2 spicchi d'aglio

Polski
Wykonanie: Pokroić cebulę, łodygę selera, ogórki, bakłażan, marchewki, rzodkiewki i ziemniaki (uprzednio obrane), nalać trochę oliwy, wymieszać i zrumienić na lekkim ogniu. Lekko podlewać wodą aż do ugotowania, po czym na koniec doprawić solą oraz mielonym dyptamem (chyba, że dysponujemy świeżym) i siekanym czosnkiem (uważać, by czosnek się tylko sparzył, a nie zagotował). Podawać np. ze śledzikiem jak na powyższym zdjęciu. Korzeń dyptamu był polecany przez Świętą Hildegardę m.in na problemy z kamicą nerkową i żółciową, na poprawę ukrwienia i inne, warto stosować sproszkowany dyptam jako posypkę lub przyprawę do wszelkich potraw.

English
Method: Chop the onions, cucumber, celery, eggplant zucchini, potatoes and carrots and fry them lightly in olive oil over medium heat and after a short while add some hot water to make the vegetables boil if necessary. In the end add chopped garlic and dried dictamnus and serve for example with herrings like in the photo above.

Italiano
Come si fa: Tagliare cetriolo, carote, melanzana, sedano, zucchine, cipolle e patate a dadini e far rosolare il tutto con un po' di olio d'oliva e quando saranno ben cotte (a volte bisogna aggiungere un po' d'acqua) aggiungere l'aglio tritato ed il dittamo assieme al sale per insaporire. Servire per esempio con l'aringa come nella foto in alto. 


Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych:
Przyprawy korzenne i ziołowe w mojej kuchni - grudzień 2022
Do stołu ze Świętą Hildegardą z Bingen

No comments:

Post a Comment