BLOG MENU AND ADDITIONS

02/09/2017

Kanapka z frytkami - French Fries Sandwich - Panino alle patatine fritte

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski
Wykonanie: W słonecznej Kalabrii (region na poludniu Włoch) nie brak pysznych, ale i bardzo prostych rozwiązań kulinarnych, jak na przykład serwowane w Lamezii Terme i okolicach (np. Gizzeria, Falerna, Pizzo, Paravati) pizze lub kanapki z frytkami! Na pierwszy rzut oka wygląda dość kontrowersyjnie, ale nasz bratanek poprosił w domu już o kanapkę z frytkami, jak w Kalabrii. Zatem trzeba było usmażyć domowe frytki (obrać ziemniaki i pokroić w niezbyt grube paski, usmażyć na oleju, nie musi być głęboki, przewrócić na drugą stronę, posolić). Przekroić bułkę wzdłuż, nałożyć frytki i ... skonsumować ;-). Bułkę można omaścić jakimś sosem czy smakiem, dodać pieczoną lub smażoną rybkę, kałamarnice (jeśli nimi dysponujemy) czy ser, ale i bez żadnych dodatków jest OK. 

English
Directions: The sunny Calabria (in the south of Italy) offers a vast variety of  tasty but simple food, including the pizzas and sandwiches with.... French fries (!). You can find numerous pizzerias which serve such dishes, for example in Lamezia Terme, Gizzeria, Falerna, Pizzo, Paravati. At first glance one can feel a bit surprised but after our return home, our nephew asked us to cook a french fries sandwich for him. So we cooked home made French fries (you need to cut long and fine slices of peeled potatoes and fry them in oil (it doesn't have to be deep, but you need to turn them over then). Then you need to salt the fries and cut long a sandwich bun, fill it in with the French fries and enjoy it! You can also add some sauce or little fried fish or squid and cheese into it. 

Italiano
Come si fa: Questo panino veloce e semplice lo abbiamo preparato per un nostro nipotino, ispirandoci alla cucina calabrese moderna, ma povera, cioè alle pizzerie di Lamezia Terme, Gizzeria, Falerna, Pizzo e Paravati... Praticamente bisogna fare le patatine fritte a casa (sbucciare le patate e tagliare a pezzi fini, friggerle in olio non necessariamente profondo, girandole ogni tanto), mettere il sale e riempire qualche panino con le patatine. Si può aggiungere qualche salsa o i pesci fritti.

Falerna Marina
Falerna Marina
Gizzeria Lido
Paravati
Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment