#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1 burak/ 1 beetroot/ 1 rapa rossa
200 g mąki orkiszowej/ 7 oz spelt flour/ 200 g di farina di farro spelta
75 g skrobi kukurydzianej/ 2.6 oz corn starch/ 75 g di amido di mais
75 g skrobi kukurydzianej/ 2.6 oz corn starch/ 75 g di amido di mais
200 g miękkiego masła /7 oz butter/ 200 g di burro morbido
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
1 żółtko/ 1 egg yolk/ 1 tuorlo
3 łyżki mleka (np. roślinnego)/ 3 tbs (plant) milk/ 3 cucchiai di latte (vegetale)
1 żółtko/ 1 egg yolk/ 1 tuorlo
3 łyżki mleka (np. roślinnego)/ 3 tbs (plant) milk/ 3 cucchiai di latte (vegetale)
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 di cucchiaino di lievito in polvere
1 pełna łyżeczka startej wanilii/ 1 full ts vanilla extract/ 1 cucchiaino raso di vaniglia
100 g orzechów włoskich i pestek z dyni/ 3.5 oz walnuts and pumpkin seeds/ 100 g di noci e semi di zucca
100 g orzechów włoskich i pestek z dyni/ 3.5 oz walnuts and pumpkin seeds/ 100 g di noci e semi di zucca
Polski
Wykonanie: Surowego buraka obieramy, trzemy na tarce, po czym blendujemy wraz z jajkami, mlekiem i orzechami włoskimi (można też zmiksować z pestkami z dyni, jak kto woli). Łączymy z resztą składników i dobrze mieszamy mikserem na niskich obrotach. Wlewamy do papierowych foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15-20 minut.
English
Method: Peel and grate the beetroot and blend it with the eggs, milk and vanilla extract. Add all the other remaining ingredients and stir them well with an electric mixer. Pour batter into cupcake paper forms and bake at 350° F for about 15-20 minutes.
Italiano
Come si fa: Sbucciare e grattugiare la barbabietola poi frullarla con le uova ed il latte. Amalgamare con le farine e gli altri ingredienti rimasti. Mettere tutto insieme. Versare l'impasto nei pirottini. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 15-20 minuti.
Przepis bierze udział w mojej buraczanej akcji kulinarnej:
No comments:
Post a Comment