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Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
300 g drobno startej marchewki/ 10 oz finely grated carrots/300 g di carote grattugiate finemente
150 g mąki zpłaskurki/ 5 oz plain spelt flour/ 150 g di farina di farro
200 g zmielonych migdałów/ 7 oz ground almonds/ 200 g di mandorle frullate
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro fuso
5 jajek/ 5 eggs/ 5 uova
150 g cukru/ 5 oz sugar/ 150 g di zucchero
skórka otarta z 1 pomarańczy/ 1 orange zested/ 1 arancia grattugiata
300 g drobno startej marchewki/ 10 oz finely grated carrots/300 g di carote grattugiate finemente
150 g mąki zpłaskurki/ 5 oz plain spelt flour/ 150 g di farina di farro
200 g zmielonych migdałów/ 7 oz ground almonds/ 200 g di mandorle frullate
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro fuso
5 jajek/ 5 eggs/ 5 uova
150 g cukru/ 5 oz sugar/ 150 g di zucchero
skórka otarta z 1 pomarańczy/ 1 orange zested/ 1 arancia grattugiata
sok z 1 pomarańczy/ 1 orange juice/ succo di un'arancia
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaini di lievito
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaini di lievito
garść rabarbaru/ handful rhubarb/ una manciata di rabarbaro
Polewa kakaowa/ Cocoa icing/ Crema al cacao
50 g cukru/ 1.7 oz sugar/ 50 g di zucchero
5 łyżek kakao/ 5 tbs powdered cocoa/ 5 cucchiai di cacao in polvere
50 g cukru/ 1.7 oz sugar/ 50 g di zucchero
5 łyżek kakao/ 5 tbs powdered cocoa/ 5 cucchiai di cacao in polvere
50 g masła/ 1.7 oz butter/ 50 g di burro
5 łyżek mleka np. kokosowego/ 5 tbs milk/ 5 cucchiai di latte
plus wiórki kokosowe/ plus shredded coconut/ in più farina di cocco
Polski
Wykonanie: Ubić do żółtka z cukrem, potem dodać miękkie masło, marchew, mąkę, sok i startą skórkę z pomarańczy, proszek, mączkę migdałową i wymieszać na wolnych obrotach. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Wlać do natłuszczonej formy i wrzucić obrany i pokrojony w kostkę rabarbar. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przed ok. 40 minut. Polać polewą: składniki polewy rozpuścić na wolnym ogniu i doprowadzić do rozpuszczenia cukru, posypać kokosem i udekorować np. truskawkami.
English
Method: Beat the egg yolks with sugar. Add molten butter, juice and orange zest, almonds, carrots, flour and baking powder and mix everything well. Beat the egg whites until soft peaks are formed and mix them delicately with the batter. Pour batter into a form and add rhubarb cut into small pieces. Bake at 360° F for about 40 minutes. When it is ready, pour over the cocoa icing: mix all the ingredients and heat them so as to melt the sugar. Serve with strawberries.
Method: Beat the egg yolks with sugar. Add molten butter, juice and orange zest, almonds, carrots, flour and baking powder and mix everything well. Beat the egg whites until soft peaks are formed and mix them delicately with the batter. Pour batter into a form and add rhubarb cut into small pieces. Bake at 360° F for about 40 minutes. When it is ready, pour over the cocoa icing: mix all the ingredients and heat them so as to melt the sugar. Serve with strawberries.
Italiano
Come si fa: Sbattete i tuorli e lo zucchero. Poi unite il burro fuso, la scorza ed il succo di arancia grattugiata, la farina con la fecola mescolata con il lievito. Infine aggiungete le mandorle frullate, le carote grattugiate e gli albumi montati a neve. Versare l'impasto nello stampo, aggiungere rabarbaro tagliato a pezzi piccoli. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 40 minuti. Prima di servire, versare la crema al cacao: mettete tutti gli ingredienti insieme e poi portateli ad ebollizione. Lasciate bollire per 2 minuti, poi versate la crema a cucchiaiate sul dolce ancora caldo. Decorare la torta con le fragole.
Come si fa: Sbattete i tuorli e lo zucchero. Poi unite il burro fuso, la scorza ed il succo di arancia grattugiata, la farina con la fecola mescolata con il lievito. Infine aggiungete le mandorle frullate, le carote grattugiate e gli albumi montati a neve. Versare l'impasto nello stampo, aggiungere rabarbaro tagliato a pezzi piccoli. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 40 minuti. Prima di servire, versare la crema al cacao: mettete tutti gli ingredienti insieme e poi portateli ad ebollizione. Lasciate bollire per 2 minuti, poi versate la crema a cucchiaiate sul dolce ancora caldo. Decorare la torta con le fragole.
Wygląda pysznie :)
ReplyDeleteDziękuję.. tak bardzo smaczne i treściwe ciasto :)
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