#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
200 g mielonego maku/7 oz ground poppy seeds/ 200 g di semi di papavero macinati
szklanka mleka (kokosowego)/ 1 cup (coconut) milk/ 1 tazza di latte (di cocco)
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g di burro
200 g cukru trzcinowego/ 7 oz di cane sugar/ 200 g di zucchero grezzo
6 jajek/ 6 eggs/ 6 uova
200 g mąki orkiszowej/ 7 oz spelt flour/ 200 g di farina di farro oppure spelta
60 g skrobi ziemniaczanej/ 2 oz potato starch/ 60 g di fecola di patate
5 łyżek ajerkoniaku/ 5 tbs eggnog/ 5 cucchiai di liquore di crema all'uovo
2 łyżeczki proszku do pieczenia (winian potasu)/ 2 ts cream of tartar/ 2 cucchiaini di cremor tartaro
skórka z połowy cytryny/ 1/2 lemon peel/ scorza di mezzo limone
100 g rodzynek/ 3.5 oz raisins/ 100 g di uvetta
Polewa korzenna/ Spice icing/ Crema alle spezie
3 łyżeczki cukru/ 3 ts sugar/ 3 cucchiaini di zucchero
50 ml mleka (kokosowego)/ 50 ml (coconut) milk
3 łyżki masła/ 3 tbs butter/ 3 cucchiai di burro
1 łyżka kakao/ 1 tbs cocoa/ 1 cucchiaio di cacao
1 łyżeczka cynamonu/ 1 ts cinnamon/ 1 cucchiaino di cannella
1 łyżeczka galgantu/ 1 ts galgant/ 1 cucchiaino di galanga
Polski
Wykonanie: Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać proszek z cukrem, ubijać nadal na mniejszych obrotach, dodać żółtka, stopione masło, ajerkoniak, po czym stopniowo przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i resztę składników. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w 180°C (ok. 40 minut). Po upieczeniu, zdjąć foremkę i polać polewą korzenną: składniki polewy rozpuścić w garnuszku na wolnym ogniu i doprowadzić do rozpuszczenia cukru. Ciasto można też udekorować je np. orzechami włoskimi. Sproszkowany galgant używam często w kuchni, dzięki Świętej Hildegardzie, nawet jako przyprawę korzenną do ciast i ciasteczek korzennych, zamiast lub razem z pieprzem.
English
Method: Beat the egg whites until stiff adding the cream of tartar at the end of beating, then add the egg yolks and the butter with sugar. Then add and mix the rest of the ingredients and beat them delicately together. Pour the batter onto a rectangular baking tin wrapped with baking paper. Bake at 340°- 350° F for about 40 minutes. When the cake is ready, pour over the spice icing: mix all the ingredients and heat them over medium heat so as to melt the sugar.
Italiano
Come si fa: Sbattere prima gli albumi e poi aggiungere cremor tartaro alla fine. Aggiungere gli altri ingredienti cominciando con lo zucchero, i tuorli, il liquore ed il burro sciolto. Versare l'impasto in una teglia rettangolare (rivestita con carta da forno). Infornare in forno preriscaldato a 170°-180° per circa 40 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti). Togliere il dolce dallo stampo e, prima di servire, versare la crema alle spezie: mettete tutti gli ingredienti insieme e poi portateli ad ebollizione. Lasciate bollire per 2 minuti, poi versate la crema a cucchiaiate sul dolce ancora caldo.
Wygląda smakowicie!
ReplyDeleteDziękuję, taka moja kreacja. Ciasto jest bardzo pożywne :)
Deletefajne ciasto
ReplyDeleteDziękuję :) Odżywcze bardzo.
DeleteSuper, bardzo lubie takie ciasta. Pozdrawiam Cie serdecznie :)
ReplyDeleteDziękuję bardzo i odwzajemniam :)
Delete