BLOG MENU AND ADDITIONS

19/12/2022

Cytrusowe ciasteczka hildegardowe - Saint Hildegard's Tea Cakes - Biscotti agli agrumi di Santa Ildegarda

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki /Ingredients/Ingredienti
ok 500 g mąki orkiszowej zmieszanej z kasztanowej / 17.5 oz spelt with chestnut flour/ 500 g di farina di farro con la farina di castagne
5 jajek/ 5 eggs/ 5 uova
200-250 g masła / 9 oz butter/ 200-250 g di burro
ok. 2 szklanki cukru nierafinowanego/ 2 cups unrefined sugar/ 2 tazze di zucchero grezzo
2 -3 łyżki galgantu z gałką muszkatołową/ 2-3 tbs ground galgant with nutmeg/ 2-3 cucchiai di galanga e noce moscata macinati e mescolati
sok z 2-3 mandarynek/ 2-3 tangerines juice/ succo di due o tre mandarini

Polski:
Wykonanie: Rozpuścić tłuszcz na wolnym ogniu (masło najlepiej sklarować, czyli zdjąć łyżeczką szumowiny), ostudzić. Delikatnie wszystkie składniki razem wymieszać, ale mąkę orkiszową (z pełnego przemiału lub zwykłą wymieszaną z mąką kasztanową według uznania, najlepiej pół na pół) dodawać stopniowo i tyle ile trzeba, żeby finalnie ciasto nie lepiło się do dłoni. Oprószyć mąką stolnicę, rozwałkować ciasto i wykroić ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200°C przez ok. 10 minut, sprawdzając by się zbytnio nie spiekły. 

English
Method: Knead a dough (to make shortcrust pastry), roll it out and carve heart shaped cookies.  Bake at 350° F until golden. Serve with tea in the afternoon.

Italiano:
Come si fa: Fare l'impasto di pasta frolla (usate la farina q.b.), stenderlo e tagliare dei cuori. Cuocere in forno già caldo a 180° C finché i dolcetti diventano dorati.


                                     Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych:
Przyprawy korzenne i ziołowe w mojej kuchni - grudzień 2022
Do stołu ze Świętą Hildegardą z Bingen


No comments:

Post a Comment