BLOG MENU AND ADDITIONS

26/06/2021

Lemoniada jaśminowo-różana z syropem fiołkowym - Jasmine & Rose Lemonade Recipe - Bibita al gelsomino e rose con sciroppo di violette

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski:
Wykonanie: Napełniamy dzbanek chłodną lub zimą wodą źródlaną lub szungitową, dolewamy soku z cytryny czy limonki, syropu fiołkowego (lub z magnolii albo z kwiatów bzu czarnego), dodajemy obficie płatki róży pachnącej lub dzikiej i całe kwiaty jaśminowca, mieszamy i przed podaniem odstawiamy na jakiś czas by nasza lemoniada nabrała smaku i aromatu. Przechowujemy taką lemoniadę w lodówce, można ją dosłodzić np. miodem.

English:
Method: Use cold drinking water together with lemon juice and violets syrupelderflower syrup or magnolia flower syrup then add several fresh mint leaves, rose petals and jasmine flowers. Mix everything well and leave for some time until your drink turns tasty, you can add some honey or malpe syrup if you need.

Italiano:
Come si fa: Mescoliamo l'acqua fresca o fredda con il succo di limone, lo sciroppo di violettelo sciroppo di sambuco oppure lo sciroppo di magnolia, poi mettiamo qualche foglia di menta fresca e tanti petali di rosa profumata o rosa canina ed interi fiori di gelsomino. Mescoliamo tutto per bene e prima di servire lasciamo riposare per qualche tempo così l'acqua prenderà sia il profumo che il sapore dalle piante. Si può dolcificare la bevanda con il miele.


Przepis bierze udział w mojej poniższej akcji kulinarnej:
Kwiaty i dzikie rośliny w mojej kuchni. Lato 2021

No comments:

Post a Comment