Labels

18/04/2021

Syrop fiołkowy - Violets Syrup Recipe - Sciroppo di violette

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela

Polski:
Wykonanie: Kwiaty fiołka wonnego zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc (kilka garści na litr wody). Kolejnego dnia odcedzamy, usuwamy kwiaty. Do wody dodajemy cukier (np. trzcinowy), dość sporo, by utworzył się syrop, wodę gotujemy, mieszamy, by cukier się rozpuścił. Wyciskamy sok z cytryny (wówczas uwolni nam się piękny kolor), mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, przelewamy przez sito i wlewamy do słoików lub butelek. Przechowywać  w piwnicy, innym chłodnym i zacienionym miejscu lub lodówce i spożyć np. jako dodatek do herbaty, w postaci likieru, po wymieszaniu z alkoholem. Proporcje wody, cukru i kwiatów u mnie są płynne, tzn. kwiatów zazwyczaj zbieram dość sporo, ale nie zawsze robię gęsty syrop z dużą ilością cukru, jakie można znaleźć w różnych źródłach, soku z cytryny używam dość dużo, czasem zastępuję go sokiem z limonki.

English:
Method: The flowers must be cleaned well so that there are no green parts left. Boil water with cane sugar, then switch off the gas and add the flowers, stir them well and leave for several hours. Then add the lemon juice, drain and place the syrup into clean jars and conserve them in the fridge or any other cold and dark place. The sugar and water proportions are variable in my case. I tend to pick up many flowers but I do use less sugar than in other recipies you can find on the Internet, my goal is to achieve good taste and thus I add quite a lot of lemon or even lime juice. 

Italiano:
Come si fa: I fiori di violette mettiamo in una pentola e versiamo l'acqua bollente (qualche cucchiaio di fiori per un litro d'acqua) e lasciamo a riposare per una notte. Poi scoliamo bene, buttiamo i fiori. Facciamo bollire questa acqua rimasta con lo zucchero di canna (io non uso tanto zucchero, il mio sciroppo diventa meno denso, ma comunque deve diventare sciroppo), poi spegniamo il fuoco quando lo zucchero si scioglie ed aggiungiamo il succo di limone. Mescoliamo il tutto e scoliamo di nuovo bene e versiamo lo sciroppo nei barattoli e conserviamo in frigo o in un posto scuro e fresco.


Wiosenne kwiaty w mojej kuchni

2 comments:

  1. bardzo pomysłowy trunek , a na co to?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W kwestiach technicznych nie pisuję, zamieszczam tylko pomysły kulinarne, gdyż np. dr Różański wyjaśnia wszystko, zachęcam pogłębiać wiedzę u niego: https://rozanski.li/3981/fiolek-wonny-viola-odorata-l-w-praktycznej-fitoterapii/

      Delete