Labels

21/04/2021

Syrop z kwiatów magnolii - Magnolia Flower Syrup Recipe - Sciroppo di fiori di magnolia

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela

Polski/English/Italiano
Składniki /Ingredients/Ingredienti
kwiaty magnolii jadalnej/edible magnolia flowers/fiori di magnolia commestibile:
cukier (miód)/sugar (honey)/ zucchero (miele)
woda/water/acqua

Polski:
Wykonanie: Kwiaty magnolii zrywamy całe, mogą być też pąki, płatki siekamy na desce i skrapiamy lekko alkoholem. Do wody dodajemy cukier (np. trzcinowy muscovado, ja daję go mało, gdyż później uzupełniam miodem), wodę gotujemy, mieszamy, by cukier się rozpuścił. Wyłączamy palnik, zalewamy kwiaty roztworem wody i cukru wtedy, gdy na tyle się ostudzi, by można włożyć doń palec, mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Możemy dodać sok z cytryny, tak dużo, aż uzyskamy dobry smak, przelewamy przez sito, dodajemy miodu oraz ewentualnie jeszcze trochę spirytusu i wlewamy do słoików lub butelek. Przechowywać w piwnicy, innym chłodnym i zacienionym miejscu lub lodówce i spożyć np. jako dodatek do herbaty. Proporcje wody, cukru, miodu i kwiatów u mnie są płynne, tzn. kwiatów zazwyczaj zbieram dość sporo, ale nie zawsze robię gęsty syrop z dużą ilością cukru.

English:
Method: The flowers must be cleaned well so that there are no pistils left but you can also pick up the buds. Chop the petals and spray them with alcohol. Boil water with muscovado sugar, then switch off the gas and add the flowers when the water is cool enough to dip your finger there, stir them well and leave for several hours. Then drain add the lemon juice, you can also add some bee honey and alcohol to taste and place the syrup into clean jars or bottles and conserve them in the fridge or any other cold and dark place. The sugar /honey and water proportions are variable in my case. I tend to pick up many flowers but I do use less sugar than in other syrup recipies, my goal is to achieve good taste and thus I add quite a lot of lemon or even lime juice. 

Italiano:
Come si fa: I fiori devono essere puliti per bene, non lasciamo i pistilli verdi, ma possiamo raccogliere anche i boccioli. Far bollire un po' di acqua con zucchero di canna integrale (io non uso tanto zucchero, il mio sciroppo diventa meno denso), poi  spegnere il fuoco ed aggiungere i fiori quando si potrà mettere il dito nell'acqua. Mescolare il tutto e lasciare il composto per qualche ora, preferibilmente per tutta la notte, poi mescolare, scolare e versare del succo di limone, un po' di alcool e del miele di api - la quantità dipende dal vostro gusto personale. Versare lo sciroppo nei barattoli e conservare in frigo o in un posto buio e fresco.

Wiosenne kwiaty w mojej kuchni

No comments:

Post a Comment