Labels

31/12/2014

Kandyzowana skórka pomarańczowa (łatwy przepis) - Candied Orange Peel Recipe - Scorze d'arancia candite

Polska wersja:
Wykonanie:
Przepis, którego nauczyła mnie moja Mama, jest prosty i nie wymaga określonej ilości pomarańcz. Ile mamy skórek, tyle kandyzujemy. Moje były organiczne, więc nie musiałam szorować. Inaczej wypadałoby.

Umyte skórki pokroić dowolnie, czy to w kostkę (jako dodatek do ciast, czy w paski, jako dekoracja ciast) i zamoczyć najlepiej na noc w wodzie. Można tez pierw namoczyć, potem pokroić, jak wolimy.

Nadmiar wody odlać, włożyć skórki do rondelka lub na głęboka patelkę z odrobina wody, w której się kąpały, zasypać cukrem (polecam nie rafinowany) i gotować aż do wyparowania wody, aż cukier stanie się lejący. Gdy damy go za dużo, lub gdy za długo trzymamy skórkę na ogniu, może się scukrzyć, ale to nie szkodzi bardzo, jedynie do celów dekoracyjnych może być mniej efektowne.

English version:
Method:
Leave the organic orange peels to stay overnight covered with water. Cut them according to your preferences, pour out about the 4/5 of the water and cook the peels with the remaining 1/5 water, add sugar (the quantity depends on the amount of the peels you have and on your personal taste, the more sugar you add the sweeter the peel will become...). Cook over the medium heat until the water evaporates and the sugar becomes sticky.

Versione italiana 
Come si fa:
Mettiamo le scorze d'arance (organiche) in una pentola o ciotola, versiamo l'acqua e lasciamo a riposare per una notte.

Tagliamo le scorze come ci piace (dadini, strisce etc). Versiamo con un po' d'acqua in una padella profonda, aggiungiamo lo zucchero a piacere e facciamo cuocere finché l'acqua non evapora.