#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti
kapusta czerwona/ red cabbage/ cavolo rosso
wrzątek/ boiling water/ acqua bollente
ocet jabłkowy, spirytusowy lub jaki wolimy/ vinegar/ aceto
liście laurowe/ bay leaves/ foglie di alloro
angielskie ziele/ allspice seeds/ bacche di pepe di Giamaica
cukier trzcinowy/ cane sugar/ zucchero di canna
sól kamienna/ unrefined salt/ sale integrale
sól kamienna/ unrefined salt/ sale integrale
Polski:
Wykonanie: Do słoików wkładamy po 2-3 listki laurowe i 1-2 kulki angielskiego ziela, siekaną kapustę wkładamy do emaliowanego garnka, zalewamy tak ok do połowy wrzątkiem, solimy do smaku (ok. 1 łyżki soli na jedną główkę), wsypujemy cukier do smaku (ok. 1 szklanki na 2 kg kapusty) oraz ocet (też ok 1 szklanki na 2 kg kapusty), mieszamy i odstawiamy na jakiś czas by zalewa nabrała kolorytu. Wypełniamy słoiki kapustą, zostawiając trochę miejsca, by nie dotykała zakrętki. Zalewamy kapustę w słoikach zalewą i pasteryzujemy wg uznania, od 30 minut (jeśli poszatkowaliśmy kapustę na drobno) do 40 minut czy nawet ciut dłużej, jeśli szatkowaliśmy na grubo. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
English
Method: Place 2-3 bay leaves together with 1-2 allspice seeds into the jars. Chop the cabbages and place them into a big pan. Pour in boiling water half covering the pan. Add 1 cup vinegar per 2 kg of cabbages and 1 cup cane sugar per 2 kg of cabbage, 2 table spoons salt per 2 kg of cabbage or following your own taste preferences. Leave it for a while and then place the cabbage into the jars, then pour in the remaining liquid. Pasteurize the jars for 30-40 minutes. Keep the jars in a dark and cool place.
Italiano
Come si fa: Mettere nei barattoli 2-3 foglie di alloro e 1-2 bacche di pepe di Giamaica. Tritare i cavoli e metteteli in una pentola grande. Versare l'acqua bollente fino a metà della pentola e poi l'aceto (scegliete quell'aceto che vi piace di più) cioè 1 tazza di aceto per 2 chili di cavolo più o meno, lo zucchero lo stesso cioè una tazza per circa 2 chili di cavolo e 1 cucchiaio di sale per 1 chilo di cavolo oppure seguendo i vostri gusti personali. Mescolare bene e poi lasciate il tutto a riposare per un attimo. Alla fine versare il cavolo nei barattoli e poi riempirli con il liquido rimasto e sterilizzare per circa 30-40 minuti. Conservare i barattoli in un luogo scuro e fresco.
Świetna, nie mam wątpliwości. Ja kapustę mogę pod każdą postacią! Szkoda, że nie miałam Twojego przepisu jak ściągałam z pola kapustkę przed zimą. Wszystko już zjedzone albo zakiszone.
ReplyDeleteDobry pomysł z zakiszeniem, Aniu! Czerwonej jeszcze nie kisiłam, a na pewno warto :)
ReplyDeleteuwielbiam czerwoną kapustę; fajny przepis
ReplyDeleteDziękuję :)). Już powoli zapasy się kończą niestety.
Delete