Labels

15/08/2015

Pizza bolońska (z ziemniakami i rozmarynem) - Pizza Bolognese with Potatoes and Rosemary - Pizza alla bolognese


Przepis rodem z Bolognii (Włochy) - Recipe from Bologna (Italy) - Ricetta bolognese (pizza bolognese - condita con patate, mozzarella, rosmarino e olio)

Polish/English 
Składniki/Ingredients/ Ingredienti:
ok. 300- 400 gr mąki/ 300-400 g plain flour/ 300-400 g di farina per la pizza o tipo 0
25 gr drożdży plus ok 1-2 łyżeczki cukru/ 25 g yeast with 1-2 teaspoons sugar/ 25 g di lievito di birra con 1-2 cucchiaini di zucchero
ok. szklanka ciepłej wody z mlekiem lub mleka/ a cup of warm water or milk or a mix of water and milk/ una tazza di latte ed acqua
ok. łyżka oleju z oliwek lub zwykłego/ a spoonful olive oil/ un cucchiaio di olio d'oliva
sól/ salt/ sale

+
2 ziemniaki/ 2 patatoes/ 2 patate
gałązka rozmarynu/ rosemary branch/ un rametto di rosmarino
mozarella/ mozzarella cheese/ mozzarella
olej do skropienia/ olive oil/ olio di oliva

(u  mnie dodatkowo: żółta papryka i cebulka/ my addition: yellow pepper and onion/ ho anche aggiunto il peperone giallo e cipolla)

Polski
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłej wody, do ich rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć, np. na dzbanek z wrzącą wodą. Kiedy się wzburzą wlać je do mąki, zacząć stopniowo wyrabiać, dolewając mleka i na końcu oleju. Konsystencja ma nie być zbyt gęsta. Trzeba odpowiednio dodawać mąkę lub mleko, w zależności czy chcemy zrobić 1 blachę pizzy czy 2. Jeśli 2, dodajemy mąki i mleka, jeśli jedną, wystarczy  270 - 300 gr mąki i szklanka/kubek mleka plus sól wg uznania. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, np. do ciepłego szabaśnika. Blachę natłuszczamy olejem, nakładamy na nią ciasto ręcznie, pomagając sobie dodatkiem mąki, by nie kleiło się do palców, nakładanie jest dość niezdarne, gdyż ciasto jest nieco lejące, ale wtedy uzyskujemy chrupiącą pizzę. Można nakładać cienko ciasta, będzie bardzo chrupiąca, lub więcej - mniej chrupiąca, wg gustu.

Na ciasto nałożyć rozdrobioną mozzarellę, na nią podsmażone na patelni bez oleju cienkie plastry ziemniaków, posypać rozmarynem i pokropić oliwą z oliwek (ew. nanieść pędzelkiem kuchennym). Można, jak na zdjęciach dodać pokrojoną w paski żółtą paprykę czy cebulkę.

Całą pizzę piekę w 210- 220° C różnie, pierwsza ok 40 minut, druga, gdy piekarnik jest już dobrze nagrzany, piecze się nieraz krócej. Smacznego!

PS. Pizzę bolońską skatalogowałam na moim blogu-katalogu przepisów kulinarnych z miast, miasteczek i wsi w Polsce i na świecie od A do Z (Lokalne smakołyki).

Inne moje pizze: Pizza podstawowaPizza z pieczarkami i pomidorkamiPizza biała z sardelami i cebuląChrupiąca pizza z ziemniakami i pestoPizza śródziemnomorska z tuńczykiem, pomidorami i cebuląPizza biała z tuńczykiem. 

Pizzerinka regionalna: Cebularze lubelskie

English
Method:
Melt the yeast with sugar and a spoon of lukewarm water and wait until it makes a foam. 

Using all the ingredients knead a dough with your hands for at least 10 minutes. You must bear in mind that the dough for this pizza shouldn't be too dense, thanks to this your pizza will be more crispy. Place the dough in a tin greased with olive oil with your hands (dipped in flour). 

Cover your pizza with mozzarella cheese, sliced potatoes (fried without oil in a non-stick pan), rosemary (and if you like you can decorate it with yellow pepper and onion). Sprinkle with live oil. 

Bake at about 210° C (430° F) until golden brown.

Filling order: first place cheese (mozzarella for pizza), then tomato sauce and additions in the end. It is always preferable to pour a bit of olive oil on its very top.

Italian:
Come si fa:
Scogliere il lievito con lo zucchero e un po' d'acqua tiepida ed aspettare finché non si formerà la schiuma.

Poi lavorare bene l'impasto usando tutti gli ingredienti per almeno 10 minuti e quando diventa liscio (ma se volete che la vostra pizza diventerà croccante, fate l'impasto meno denso) metterlo in una teglia con le dita infarinate, unta con l'olio d'oliva e lasciare di nuovo a riposare, coperto, al caldo.

Mettere sopra l'impasto mozzarella, patate arrostite un po' sulla padella antiaderente (senza olio), mozzarella e cospargere con olio d'oliva. A chi piace può decorare la pizza anche con i peperoni gialli e/o cipolla.

Cuocere nel forno caldo, la temperatura dovrà oscillare tra i 210 e 220 gradi, per circa 40 minuti o finché non diventi dorata.