13/12/2016

Ziemniaki zapiekane po irlandzku - Irish Sautéed Potatoes Recipe - Patate all'irlandese

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
675 g gotowanych ziemniaków/ 1 lb 8 oz cooked potatoes/ 675 g di patate lesse
2 łyżki stołowe masła/ 2 tbs butter/ 2 cucchiai di burro
sól i świeżo zmielony pieprz/ salt and freshly ground black pepper/ sale e pepe

Polski
Wykonanie: Pokroić na plastry ugotowane ziemniaki (najlepiej na parze i nie do miękkości, można tez ich nie obierać). Smażyć na słabym ogniu na maśle przez ok 15-20 minut, przewrócić je przynajmniej raz. Gotowe ziemniaki powinny być lekko przypieczone, z chrupiącą zewnętrzną "skórką".

Podawać doprawione (np. siekaną pietruszką, koperkiem czy estragonem). Do podawania ziemniaków i nakładania oraz ściągania z patelni, polecam szczypce kuchenne (zajrzyj na stronę ich  polskiego producenta: Mój Sposób na Szaszłyki )

English
Method: Slice the cooked potatoes, leaving the skin on if you wish. Place the butter in the heavy frying pan, add the potatoes and cook slowly over a low heat for about 15-20 minutes. Turn them at least once during cooking. The potatoes should be a pale golden colour and crumbly on all sides. Season lightly and serve.

For a bit variation you can some finely chopped herbs, such as parsley, dill, tarragon or rosemary.

Italiano
Come si fa: Tagliare a fette le patate lesse al dente con o senza la buccia. Far cuocerle delicatamente sulla padella con il burro per circa 15-20 minuti. Girarle almeno una volta durante la cottura. L'effetto finale sono le patate dorate con la buccia leggermente croccante. Potete servirle con le erbe tritate, per esempio il prezzemolo, il dragoncello oppure il rosmarino.
Na zdjęciu szczypce kuchenne, więcej: Mój Sposób na Szaszłyki
Na zdjęciu szczypce kuchenne, więcej: Mój Sposób na Szaszłyki
Na zdjęciu szczypce kuchenne, więcej: Mój Sposób na Szaszłyki

Źródła przepisu:/The sources of the recipe:/ Le ricette originali:
The Irish Pocket Potato Book, Evelyn Coyle, 2015, p. 84. 

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

Ziemniak i Spółka