Labels

07/01/2015

Placki z gotowanych ziemniaków - Potato pancakes - Frittelline di patate lesse

Smakołyki Angeli via Facebook

Przepis mojej Babci/ My Grandma's recipeUna ricetta di mia Nonna

Polski
Wykonanie plus składniki: Kilka gotowanych ziemniaków (np. pozostałość po obiedzie) utłuc, dodać jajko i mniej niż łyżkę mąki ziemniaczanej, osolić do smaku, wymieszać. Utworzyć kulki, spłaszczyć palcami i smażyć na oliwie na złoty kolor.

Podawać a) na słodko z cukrem, powidłami
               b) z sosem pieczarkowym, ketchupem itd.

Przepis skatalogowałam na moim blogu Lokalne smakołyki - Katalog przepisów kulinarnych miast, wiosek i wsi zn Polski i całego świata od A do Z. 

English
Method plus ingredients: Mash several, already cooked, potatoes (for example the remaining ones from our lunch), add an egg, a flat table soon of potato flour, salt to taste and mix everything well. Form small balls, make them flat with your hands to form small pancakes. Fry them in oil until become golden.

Serve them with a) jam, sugar or
                           b) mushroom sauce, ketchup etc.

Italiano
Come si fa plus ingredienti: Schiacciare le patate lesse (cioè qualche patata), amalgamare con un uovo, 3 cucchiaini di fecola di patate e sale a piacere. Formare delle palline, appiattirle con le dita e soffriggere finché non diventino dorate.

Servire salate a) con salsa di funghi, ketchup, etc.
                       b) dolce con una marmellata o lo zucchero