Labels

Lunch (190) Pranzo (190) Obiad (184) Cena (153) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (130) Ciastka (123) Dolcetti (119) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (89) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (23) Bevande (22) Napoje (22) Antipasti (21) Breakfasts (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (16) Le crepes (15) Naleśniki (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

12/09/2014

Włoski suflet ziemniaczany - Italian potato gatto cake - Gatteau alle patate

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 kg ziemniaków/ 35 oz potatoes/ 1 chilo di patate
100 g mozzarelli/ 3.5 oz mozzarella/ 100 g di mozzarella
100 g parmigiano/ 3.5 oz Parmesan/ 100 g parmigiano
60 g masła/ 2 oz butter/ 60 g di burro
pieprz do smaku/ pepper to taste/ pepe a piacere
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
kubeczek mleka/ 1/2 cup milk/ 1 bicchiere di latte
sól do smaku/ salt to taste/ sale q.b.
100 g ulubionego sera/ 3.5 oz favourite cheese/ 100 g di scamorza etc.
bułka tarta/ bread crumbs/ pan grattato

Polski
Wykonanie: Ugotować w skórze ziemniaki, obrać, zemleć  z surowymi jajkami, posolić, wymieszać z mlekiem, dodać kawałki serów (jak kto woli, można i szynki), doprawić pieprzem i częścią masła (można dać go więcej niż w przepisie), znów wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć do niej ziemniaki z serami, przykryć bułką tartą, na nią zetrzeć masła i sera parmezanu. Piec w 200 ° C ok. 40 - 50 minut.



English and Italian versions to come