Labels

12/09/2014

Włoski suflet ziemniaczany - Italian potato gatto cake - Gatteau alle patate

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 kg ziemniaków/ 35 oz potatoes/ 1 chilo di patate
100 g mozzarelli/ 3.5 oz mozzarella/ 100 g di mozzarella
100 g parmigiano/ 3.5 oz Parmesan/ 100 g parmigiano
60 g masła/ 2 oz butter/ 60 g di burro
pieprz do smaku/ pepper to taste/ pepe a piacere
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
kubeczek mleka/ 1/2 cup milk/ 1 bicchiere di latte
sól do smaku/ salt to taste/ sale q.b.
100 g ulubionego sera/ 3.5 oz favourite cheese/ 100 g di scamorza etc.
bułka tarta/ bread crumbs/ pan grattato

Polski
Wykonanie: Ugotować w skórze ziemniaki, obrać, zemleć  z surowymi jajkami, posolić, wymieszać z mlekiem, dodać kawałki serów (jak kto woli, można i szynki), doprawić pieprzem i częścią masła (można dać go więcej niż w przepisie), znów wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć do niej ziemniaki z serami, przykryć bułką tartą, na nią zetrzeć masła i sera parmezanu. Piec w 200 ° C ok. 40 - 50 minut.



English and Italian versions to come