Labels

01/12/2015

Kluseczki (leniwe) z twarogu - Quark Dumplings - Gnocchi di quark

Smakołyki Angeli na Facebooku

Przepis wg. mojej Mamy/ My Mum's recipe/ Ricetta di mia Mamma

Polski
Wykonanie: Rozgnieść twaróg widelcem, zmieszać z jajkiem i niewielką ilością mąki. Proporcje mniej więcej takie: na 250 g twarogu, 1 jajko. Mąki dodajemy tyle, by udało nam się wyrobić ciasto, z którego da się zrobić wałeczek. Jednakże, im więcej damy mąki, tym kluseczki (zwane tez kopytkami) będą twardsze. Z wałka odcinamy kluseczki, jak na zdjęciach i gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Podajemy z masłem podsmażonym z bułką tartą. Jak dla mnie, najlepsze są na słodko, z cukrem!

English
Method: Mash the quark cheese with a fork, mix it with an egg and a small amount of flour. Normally I use 1 egg for 8.8 oz quark, then I add 1-3 table spoons all purpose flour to make a dough. Then I make a thin roll and cut off small dumplings as you can see in the photos below. Boil the dumplings in salted water for several minutes. Serve with butter fried with bread crumbs.

Italiano
Come si fa: Schiacciare il quark con una forchetta. Mescolatelo con un uovo ed un po' di farina. Di solito uso 1 uovo per 250 g di quark circa. La farina deve bastare per fare l'impasto, ma se ne mettiamo troppa, gli gnocchi diventeranno troppo duri. Fare l'impasto e suddividerlo in più filoncini (come nella foto), tagliare gli gnocchi e cuocere nell'acqua salata per alcuni minuti. Servire con pan grattato soffritto con burro e zucchero.