Labels

23/10/2019

Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika - Homemade Potato Chips (Crisps) - Chips di patate al forno

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
ziemniaki/ potatoes/ patate
olej lub oliwa/ olive oil/ olio d'oliva
sól/ salt/ sale

Polski:
Wykonanie: Ziemniaki umyć i osuszyć, nie obierać, całe w łupince poszatkować. Wyłożyć na natłuszczoną oliwą blachę, posmarować każdy plaster oliwą. Upiec w 180°C- 200°C  (przez ok 10 minut).  Po upieczeniu posolić. Smacznego! PS. Na zdjęciach są to takie pół chipsy, zostawiłam środek plasterków bardziej mięsisty, gdyż tak smakuje mi bardziej, ale wystarczy  zostawić ziemniaki na dłużej w piekarniku, by zrobiły się całe chrupiące. Podawać np. z ketchupem.

English:
Method: Wash, dry and slice the potatoes, then place them onto a greasy baking tin and sprinkle each slice with olive oil.  Bake at 180°C/ 350°F  until golden (for about 10 minutes). Serve sprinkled with salt to taste and for example some ketchup.

Italiano:
Come si fa: Lavare, asciugare e tagliare a fettine le patate. Mettere tutte le fettine su una piastra da forno unta, e poi cospargere ogni fetta con l'olio d'oliva. Far cuocere in forno già caldo a 180°C  oppure a 200°C finché le patate diventano dorate, cioè per circa 10 minuti. Cospargere con il sale e servire con un po' di ketchup a piacere.

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment