#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti
350 g mąki orkiszowej/ 12 oz spelt flour/ 350 g di farina di farro spelta
200 g miękkiego masła /7 oz butter/ 200 g di burro morbido
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
3 łyżki mleka (np. roślinnego)/ 3 tbs (plant) milk/ 3 cucchiai di latte (vegetale)
3 łyżki mleka (np. roślinnego)/ 3 tbs (plant) milk/ 3 cucchiai di latte (vegetale)
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 di cucchiaino di lievito in polvere
1 pełna łyżeczka startej wanilii/ 1 full ts vanilla extract/ 1 cucchiaino raso di vaniglia
słoik domowej konfitury np. porzeczkowej/ 1 cup jam/ 1 tazza di marmellata
słoik domowej konfitury np. porzeczkowej/ 1 cup jam/ 1 tazza di marmellata
Polski
Wykonanie: Cukier ubijamy wraz z jajkami, mlekiem i wanilią. Łączymy z resztą składników i dobrze mieszamy mikserem na niskich obrotach. Wlewamy do papierowych foremek na przemian z konfiturą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15-20 minut.
English
Method: Using an electric mixer beat sugar with the eggs, milk and vanilla extract. Add all the other remaining ingredients and stir them well with an electric mixer. Pour batter - jam - batter into cupcake paper forms and bake at 350° F for about 15-20 minutes.
Italiano
Come si fa: Sbattere lo zucchero con le uova ed il latte. Amalgamare con le farine e gli altri ingredienti rimasti. Mettere tutto insieme. Versare l'impasto e la marmellata nei pirottini (cioè prima con un pò d'impasto, poi con un pò di marmellata e coprire con l'impasto). Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 15-20 minuti.
Uwielbiam takie słodkości, a tak rzadko je robię... Nie wiem sama dlaczego. Wyglądają przesmacznie. Z chęcią wypróbuję :)
ReplyDeleteSmakowicie się prezentują ;)
ReplyDeleteDziękuję za komentarze... Tak, są smaczne i proste, maślane... polecam serdecznie i pozdrawiam. A.
ReplyDelete