#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela |
Składniki/Ingredients/Ingredienti
Zakwas/Home-made sour dough/ Lievito madre
mąka/ flour/ farina
woda/ water/ acqua
+
500 g mąki orkiszowej/ 17.5 oz bread spelt flour/ 350 g di farina di farro
400 ml letniej wody/ 400 ml lukewarm water/ 400 ml di acqua tiepida
3 łyżki oliwy z oliwek/ 3 tbs olive oil/ 3 cucchiai di olio d'oliva
1.5 łyżeczki soli/ 1.5 tsp salt/ 1.5 di cucchiaino di sale
1 łyżeczka cukru/ 1 ts sugar/ 1 cucchiaino di zucchero
Polski:
Wykonanie: Zakwas: Do litrowego słoika wlewamy 7 łyżek letniej wody i mieszamy z 5-cioma łyżkami mąki, u mnie orkiszowa. Wieko słoika lekko przykrywamy. Kolejnego dnia ponawiamy procedurę zmniejszając do 6 łyżek wody i 4 łyżek mąki, kolejnego dnia czynimy to samo. Zakwas powinien być gotowy 4 dnia. Zostawiamy małą jego część w słoiku, by móc nadal "hodować" nasz zakwas, resztę używamy do produkcji domowego chleba.
Wymieszać widelcem mąkę, zakwas, oliwę i, dodając po trochu ciepłej wody i soli, wyrobić ciasto (najlepiej mikseram, używając końcówki do ciasta drożdżowego) z ciepłych składników, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (najlepiej pod pierzynkę) na godzinkę, by podwoiło objętość. Po tym czasie dodać 2 łyżki oliwy i ziarna, ponownie wyrobić, uformować chleb i włożyć do koszyka chlebowego na kilka godzin, przykryć ściereczką. Do piekarnika włożyć kamień do chleba i nagrzać go przez ok 30 minut w temp 235°C. Bochen wyjąć z kosza, naciąć i piec przez ok 15 minut w 220°C , a potem zmniejszyć do 190°C i piec jeszcze ok. 30 minut. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
Wymieszać widelcem mąkę, zakwas, oliwę i, dodając po trochu ciepłej wody i soli, wyrobić ciasto (najlepiej mikseram, używając końcówki do ciasta drożdżowego) z ciepłych składników, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (najlepiej pod pierzynkę) na godzinkę, by podwoiło objętość. Po tym czasie dodać 2 łyżki oliwy i ziarna, ponownie wyrobić, uformować chleb i włożyć do koszyka chlebowego na kilka godzin, przykryć ściereczką. Do piekarnika włożyć kamień do chleba i nagrzać go przez ok 30 minut w temp 235°C. Bochen wyjąć z kosza, naciąć i piec przez ok 15 minut w 220°C , a potem zmniejszyć do 190°C i piec jeszcze ok. 30 minut. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
English:
Method: Sour dough: Pour 7 tbs lukewarm water into a 1 liter jar, stir it with 5 tbs flour and leave covered lightly overnight. The next day, repeat the procedure with 4 tbs flour and 6 tbs lukewarm water. Repeat the last procedure the next day. The fourth day the home-made yeast should be ready. Leave a small part of it to make another yeast and use its remaining part.
+
First stir the dough ingredients (besides the seeds and olive oil) with a fork. Make a dough and leave it in a bowl, covered with a wet towel, in some warm place until doubles its size. Then add 2 table spoons olive oil and make a dough again, then place it into a bread basked sprinkled with the and leave for several hours to double its size. Cover the surface with a cloth. Bake on a baking stone (previously preheated) first at 430°F for 15 minutes and then turn into 370°F and bake for another 30 minutes.
+
First stir the dough ingredients (besides the seeds and olive oil) with a fork. Make a dough and leave it in a bowl, covered with a wet towel, in some warm place until doubles its size. Then add 2 table spoons olive oil and make a dough again, then place it into a bread basked sprinkled with the and leave for several hours to double its size. Cover the surface with a cloth. Bake on a baking stone (previously preheated) first at 430°F for 15 minutes and then turn into 370°F and bake for another 30 minutes.
Italiano:
Come si fa: Lievito madre: Versare 7 cucchiai di acqua tiepida nel barattolo di un litro, aggiungere 6 cucchiai di farina, per esempio di farro, e mescolare bene. Lasciare il coperchio semi chiuso. Il giorno dopo ripetere la procedura, ma con 4 cucchiai di farina e 6 cucchiai di acqua tiepida. Il terzo giorno ripetiamo l'ultima procedura ed il quarto giorno il lievito dovrebbe essere pronto. Lasciamone una piccola parte per fare un altro lievito ed usiamo quello che è rimasto.
+
Versare la farina in una terrina e mescolarvi il vostro lievito madre fresco. Amalgamare il tutto con una forchetta, aggiungendo un po' per volta l'acqua tiepida ed il sale e poi con la frusta elettrica adatta per l'impasto del pane. Poi lasciare a riposare, coperto con un canovaccio umido, al caldo per 60 minuti. Mettere un po' di farina sulla spianatoia e lavorare l'impasto per la seconda volta, ma aggiungendo 2 cucchiai di olio ed i semi. Porre a lievitare in luogo tiepido, per raddoppiare il volume in un cesto da pane, cospargete con un po' di farina di frumento. Quando cresce bene il nostro l'impasto, tagliate delicatamente la superficie col coltello seguendo la lunghezza e cuocere in forno caldo prima a 220°C per 15 minuti ed altro 30 minuti in forno caldo a 190°C.
+
Versare la farina in una terrina e mescolarvi il vostro lievito madre fresco. Amalgamare il tutto con una forchetta, aggiungendo un po' per volta l'acqua tiepida ed il sale e poi con la frusta elettrica adatta per l'impasto del pane. Poi lasciare a riposare, coperto con un canovaccio umido, al caldo per 60 minuti. Mettere un po' di farina sulla spianatoia e lavorare l'impasto per la seconda volta, ma aggiungendo 2 cucchiai di olio ed i semi. Porre a lievitare in luogo tiepido, per raddoppiare il volume in un cesto da pane, cospargete con un po' di farina di frumento. Quando cresce bene il nostro l'impasto, tagliate delicatamente la superficie col coltello seguendo la lunghezza e cuocere in forno caldo prima a 220°C per 15 minuti ed altro 30 minuti in forno caldo a 190°C.
Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
Orkiszowy, pycha! :)
ReplyDeleteDziękuję za komentarz... Tak, chlebek pyszny, skórka chrupie pięknie :). Pozdrawiam serdecznie
ReplyDelete