Labels

12/06/2020

Risotto z dziko rosnącym koprem włoskim - Wild Fennel Risotto Recipe - Risotto al finocchio selvatico


#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
200- 250 g ryżu / 7-8.8 oz  rise/ 200-250 g di riso 
bukiet świeżego, dzikiego kopru włoskiego/ wild fennel bunch/ un mazzetto di finocchio selvatico
1 średnia cebula/ 1 medium onion/ 1 cipolla borrettana
250 ml wina białego / 250 ml white/ 250 ml di vino bianco 
1 litr wywaru z warzyw/ 1 liter vegetable broth/ 1 litro di brodo vegetale
sól i pieprz do smaku/ salt & pepper to taste/ sale e pepe a piacere
+ woda/ water/ acqua q.b.
oliwa/  olive oil/ olio d'oliva

Polski:
Wykonanie: Oto kolejne włoskie risotto, tym razem typowo wiejskie (rustykalne) z koprem włoskim, który rośnie wiosną, na dziko, na łąkach Toskani, (gdzie go zerwałam) jak i innych regionów Włoch. Myślę, ze polskim, równie pysznym ekwiwalentem będzie risotto z naszym świeżym koperkiem, tu (we Włoszech) koperek jest praktycznie nieznany. Zatem zabierzmy się za gotowanie:  Na głębokiej patelni podsmażamy połowę cebuli (np. tzw cebulę borrettanę, odmiana białej cebuli) na  oliwie, dolewamy wina  i wsypujemy ryż, podlewając systematycznie wywarem z warzyw, a gdy nam się wywar skończy, wodą. Następnie, gdy uzyskamy już miękki ryż, dodajemy siekany koper włoski i drugą połowę cebuli podsmażoną na oliwie.  Calość dobrze mieszamy, solimy do smaku i ewentualnie dodajemy trochę pieprzu.  

English 
Method: Cook the rise in a deep frying pan, with diced 1/2 onion, wine and broth. When it lacks water, pour some more water. Then, when the rice is soft enough, add chopped wild fennel and fried other half of onion.  Mix everything well and add salt and pepper when needed. This is a typical Italian risotto cooked in various villages where local people can pick up some wild fennel.  

Italiano
Come si fa: Cuciniamo il riso in una padella profonda, con il vino, il brodo e mezza cipolla tagliata a dadini con un po' d'olio. Poi quando il riso diventa abbastanza morbido aggiungerei il finocchio selvatico tritato, sale q.b. In una padella separata fate rosolare il resto della cipolla, aggiungetela al risotto e mescolate il tutto bene e, se manca, aggiungete sale e pepe.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

Kuchnie świata- potrawy regionalne.

2 comments:

  1. Replies
    1. Miło mi :), zamierzam niebawem wypróbować z zielonym koperkiem, powinno być równie smaczne.... Zobaczymy! Pozdrówka :)

      Delete