Labels

04/12/2020

Ciastka z Monterosso Calabro (2) - Tea cakes from Monterosso Calabro (2) - I dolcetti di Monterosso Calabro (2)

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela
Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 kg mąki z płaskurki/ 1 kg spelt flour/ 1 chilo di farina di farro
300-400 g cukru/ 300-400 g sugar/300-400 g di zucchero
8 jaj/ 8 eggs/ 8 uova
2 torebki cukru waniliowego z naturalną wanilią/ 4 ts vanilla flavour/2 bustine di vaniglia
szklanka oliwy z oliwek/ 1 cup olive oil/ 1 tazza di olio d'oliva
trochę mleka/milk if serves/latte q.b.
2 łyczeczki proszku do pieczenia/2 ts baking powder/ 2 cucchiaini di lievito per i dolci
skórka starta z cytryny lub pomarańczy/ orange or lemon grated peel/ buccia di limone o di arancia grattugiata
migdały/almonds/mandorle

Polski:
Wykonanie: Wymieszać dobrze wszystkie składniki, gdy ciasto jest mało luźne, dodać mleka lub napoju roślinnego. Upiec w papierowych foremkach, każdą udekorować całym migdałem. Można posypać cukrem. Piec ok 10-15 minut w 180°C. Więcej na temat tych ciastek znajdziecie TUTAJ

English
Directions: Mix all the ingredients with a spoon very well, if the batter is too dense you can add 1-4 spoons of milk, fill in paper cupcake forms and decorate each tea cake with an almond. Bake the tea cakes at about 180°C (390° F) for about 10-15 minutes. More on these tea cakes you will find HERE.

Italiano
Come si fa: Mettere tutti gli ingredienti insieme, si può cominciare con 500 g di farina, poi se l'impasto è troppo umido, aggiungere un altro p0' di farina. Se, invece non è abbastanza umido, aggiungiamo qualche cucchiaio di latte oppure qualche bevanda vegetale per esempio di soia. Riempiamo i pirottini con l'impasto e decoriamo con una mandorla. Lasciamo cuocere nel forno caldo a circa 180°C per 10-15 minuti. Più sui dolcetti troverete QUI



2 comments:

  1. Tak mnie cos wzielo na wloskie wypieki. Pyszne te ciasteczka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nie dziwię się, są zazwyczaj proste, a w prostocie całe sedno :). Te są smaczne, a najlepsze upieczone na mące prosto z z młyna, czy to z płaskurki czy orkiszu, też ze zwykłej pszenicy, byle nie była zmielona na pył, jak to w sklepach sprzedają, ale też nie była taka gruba jak krupczatka :)). Pozdrówka i niebawem zajrzę do na Twoje dolci, w końcu w nazwie bloga masz przedsmak Italii :)

      Delete