Labels

10/07/2022

Pesto podagrycznikowe - Ground Elder Pesto - Pesto d'imperatoria

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
50 g podagrycznika pospolitego/ 1.7 oz fresh nettle leaves/ 50 g di foglie d'ortica fresca
6 łyżek parmezanu (opcjonalnie)/ 6 tbs parmesan cheese (optionally)/ 6 cucchiai di parmigiano
2 łyżki orzeszków piniowych/ 2 tbs pine nuts/ 2 cucchiai di pinoli
2 ząbki czosnku/ 2 cloves garlic/ 2 spicchi d'aglio
1/2 szklanki oliwy z oliwek/ 1/2 cup olive oil/ 1/2 di tazza di olio d'oliva
sól ziołowa do smaku/ salt to taste/ sale a piacere

Polski
Wykonanie: Zmiksować wszystkie składniki blenderem/mikserem i najlepiej podawać od razu, np. z ulubionym makaronem lub ziemniakami czy z kanapką (jak na zdjęciu). Zamiast orzeszków pini, oczywiście możemy dać migdały lub inne orzechy. Jeśli zależy nam na przechowaniu pesto, musimy zalać je oliwą/olejem i przechowywać w lodówce do ok tygodnia, w zamrażalniku do 6-ciu miesięcy. Patrz: pesto z orzechami.

English:
Directions:  Blend all the ingredients together well and serve at once with your favourite kind of pasta, potatoes or in a sandwich (line in the photo). If you wish to keep some of the pesto in the fridge, it is possible, but you need to pour some big amount of olive oil onto it and then keep it up to one week, whereas in the freezer you can keep it up to 6 months. Look: pesto with walnuts. 

Italiano:
Come si fa: Frullare tutti gli ingredienti insieme (va bene anche senza il parmigiano, ma in questo caso si potrà usare più pinoli o mandorle) e servire subito, per esempio con la vostra pasta preferita o semplicemente con le patate lesse. Se lo volete conservare in frigo, dovete versare uno strato di olio in modo da coprire la superficie e tenetelo per massimo una settimana, nel freezer si conserva per 6 mesi. Guarda: pesto alla genovese con le noci. 


Przepis bierze udział w mojej poniższej akcji kulinarnej, 
Dzikie rośliny w mojej kuchni.  Lato 2022
do której udziału wszystkich serdecznie zapraszam.

2 comments:

  1. Ja najbardziej lubię z rukoli

    ReplyDelete
    Replies
    1. A mnie pociąga podagrycznik, rośnie za darmo i bez chemii :)

      Delete