Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

31/08/2016

Ciasto piaskowe z owocami - Fruit Cake Recipe - Torta semplice alla frutta

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1 szklanka mąki/ 1 cup plain white flour/ 1 tazza di farina
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej/ 1/2 potato starch/ 1/2 di tazza di fecola di patate
150 g masła / 2 tbs butter / 2 cucchiai di burro
4 jajka/ 3 eggs/ 4 uova
1 szklanka cukru/ 1 cup sugar/ 1 tazza di zucchero
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per i dolci

Polski:
Wykonanie: Ubić jajka z cukrem z dodatkiem na gęsta białą masę. Dosypać mąki przesiane z proszkiem i wlać rozpuszczone masło. Dokończyć ubijanie, na mniejszych obrotach. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (niekoniecznie babkowej - ze względu na owoce), owoce: porzeczki, jeżyny, maliny, jagody, wiśnie (jak na zdjęciu) lub inne ułożyć na cieście. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 minut. Posypać cukrem pudrem.

English 
Method: Beat the eggs well with sugar. Add the flour mixed with the starch and baking powder, still beating pour melted butter. Pour batter into a cake mold (greased and sprinkled with bread crumbs) cover with fruit: apricot or peach halves, raspberries, blackberries, currants, cherries etc ... Bake at 350° F for about 40 minutes. Sprinkle with confectioners sugar over the top.

Italiano
Come si fa: Montare a spuma le uova con lo zucchero. Mescolare la farina con il lievito. Mettere tutto insieme delicatamente (si può montare ancora, ma lentamente), alla fine aggiungere il burro fuso e mescolare bene. Versare l'impasto in una teglia per ciambellone o una teglia semplice (unta e spruzzata con un po' di pan grattugiato), mettere sopra delle albicocche o nocipesche (vanno bene anche i lamponi, le more...). Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 40 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti). Decorare con zucchero a velo.