Labels

30/08/2016

Kruchy owocowiec z pianką/ Season Fruit Cake/ Torta croccante alla frutta

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italiano
Składniki/ Ingredients/ Ingredienti:
4 szklanki mąki/ 4 cups all purpose white flour/ 4 tazze di farina
250 g masła/ 9 oz butter/ 250 g di burro
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
5-6 jajek/ 5-6 eggs/ 5-6 uova
ok. półtorej szklanki cukru/ 1& 1/2 cup sugar/ 1 e 1/2 di tazza di zucchero
owoce sezonowe/ seasonal fruit/ frutta di stagione

Polski
Wykonanie: Zagnieść kruche ciasto za wyjątkiem białek i owoców, używając tylko 1/2 szklanki cukru (u mnie jest to cukier trzcinowy). Jeśli konsystencja ciasta wykazuje braki tłuszczu, uzupełnić odrobiną oliwy lub masła, ewentualnie dodać jeszcze jedno żółtko. Ciasto wstawić do lodówki. W międzyczasie przygotować owoce i ubić pianę z białek z pozostałym cukrem (jeśli zamierzamy użyć słodkich owoców, używamy mniej cukru do piany z białek). Wykładamy formę ok 2/3 częścią ciasta z lodówki, na nie układamy owoce (np. wiśnie, śliwki, jeśli jabłka - najlepiej je zetrzeć na tarce i wymieszać z cynamonem). Zalewamy pianą z białek i kruszymy pozostałe ciasto, posypując nim wierzch ciasta (tj. pianę). Pieczemy w 180 stopniach od 45 minut do godziny. Smacznego!

English
Method:  Knead the dough using all the ingredients EXCEPT the egg whites, 1 cup sugar and fruit. Cool it in the fridge. In the meantime prepare the fruit and beat the egg whites with the remaining 1 cup of sugar (if your fruit is sweet, use less sugar). Place 2/3 of the dough onto the baking tin, cover with the fruit end pour the beaten eggs over it. Crumble the rest of the dough and sprinkle over the top. Bake at 360 degrees F for about 40-60 minutes.

Italiano
Come si fa: Lavorare bene con le mani tutti gli ingredienti tranne gli albumi, 1 tazza di zucchero e la frutta, per ottenere un impasto omogeneo (a volte bisogna aggiungere un altro po' di burro o un tuorlo di piu') e mettere in frigo. Nel frattempo preparare la frutta (se volete usate le mele, meglio sbucciarle e grattuggiarle con un pizzico di cannella) e sbattere le uova con 1 tazza di zucchero rimasto (se la nostra frutta vi sembra dolce, meglio diminuire la quantità dello zucchero). Mettete 2/3 dell'impasto su una teglia, coprite con la frutta e versate gli albumi sbattuti. Mettete sopra il resto dell'impasto rompendolo leggermente tra le dita. Cuocere in forno preriscaldato a 180°C per circa 40-60 minuti.