#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski
Wykonanie: (na ok 2 litry zupy) Zmoczyć 250 g łuskanego, zielonego, grochu dzień przed gotowaniem. następnego dnia ugotować groch, uważać, gdyż kipi ;-).
Gdy groch jest już miękki, dolewamy wodę (zawsze tyle, by usatysfakcjonować nasz osobisty gust, gdy chcemy gęstszą, mniej wody, rzadszą, więcej wody) lub wywar z warzyw, dodajemy 1/2 cebuli, marchew startą na tarce na grubych oczkach, w kostkę, można dodać kawałek korzenia pietruszki (nie przesadzajmy z ilością marchwi i pietruszki, zbyt duża ilość powoduje zwiększoną słodkość zupy). Trochę cebuli podsmażamy na oliwie na złoty kolor, dodajemy do zupy, gdy marchew wraz pietruszką i cebulą będą już miękkie, doprawiamy majerankiem do smaku, ewentualnie ulubionymi ziołami. Na koniec dodajemy kilka ząbków czosnku i miksujemy zupę. Ponieważ zielony groch ma charakterystyczny delikatny smak, można dodać więcej ząbków czosnku.
Udekorować miskę zupy siekaną świeżą nacią z pietruszki. Podawać z chlebem lub grzankami.
Uwaga: ugotowany w wywarze z warzyw, miękki groch, nadaje się jako omasta do ziemniaków, patrz ostatnia fotografia poniżej: ziemniaki z zielonym grochem i gotowaną marchwią z kawałkami usmażonej ryby.
English and Italian versions on request.
Gdy groch jest już miękki, dolewamy wodę (zawsze tyle, by usatysfakcjonować nasz osobisty gust, gdy chcemy gęstszą, mniej wody, rzadszą, więcej wody) lub wywar z warzyw, dodajemy 1/2 cebuli, marchew startą na tarce na grubych oczkach, w kostkę, można dodać kawałek korzenia pietruszki (nie przesadzajmy z ilością marchwi i pietruszki, zbyt duża ilość powoduje zwiększoną słodkość zupy). Trochę cebuli podsmażamy na oliwie na złoty kolor, dodajemy do zupy, gdy marchew wraz pietruszką i cebulą będą już miękkie, doprawiamy majerankiem do smaku, ewentualnie ulubionymi ziołami. Na koniec dodajemy kilka ząbków czosnku i miksujemy zupę. Ponieważ zielony groch ma charakterystyczny delikatny smak, można dodać więcej ząbków czosnku.
Udekorować miskę zupy siekaną świeżą nacią z pietruszki. Podawać z chlebem lub grzankami.
Uwaga: ugotowany w wywarze z warzyw, miękki groch, nadaje się jako omasta do ziemniaków, patrz ostatnia fotografia poniżej: ziemniaki z zielonym grochem i gotowaną marchwią z kawałkami usmażonej ryby.
English and Italian versions on request.
Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
No comments:
Post a Comment