Labels

01/03/2017

Krem z zielonego grochu, czyli zielona grochówka - Split Peas Soup Recipe - Minestra di piselli spezzati cremosa

Smakołyki Angeli na Facebooku  
Polski
Wykonanie: (na ok 2 litry zupy) Zmoczyć 250 g łuskanego, zielonego, grochu dzień przed gotowaniem. następnego dnia ugotować groch, uważać, gdyż kipi ;-).

Gdy groch jest już miękki, dolewamy wodę (zawsze tyle, by usatysfakcjonować nasz osobisty gust, gdy chcemy gęstszą, mniej wody, rzadszą, więcej wody) lub wywar z warzyw, dodajemy 1/2 cebuli, marchew startą na tarce na grubych oczkach, w kostkę, można dodać kawałek korzenia pietruszki (nie przesadzajmy z ilością marchwi i pietruszki, zbyt duża ilość powoduje zwiększoną słodkość zupy). Trochę cebuli podsmażamy na oliwie na złoty kolor, dodajemy do zupy, gdy marchew wraz pietruszką i cebulą będą już miękkie, doprawiamy majerankiem do smaku, ewentualnie ulubionymi ziołami. Na koniec dodajemy kilka ząbków czosnku i miksujemy zupę. Ponieważ zielony groch ma charakterystyczny delikatny smak, można dodać więcej ząbków czosnku.

Udekorować miskę zupy siekaną świeżą nacią z pietruszki. Podawać z chlebem lub grzankami.

Uwaga:  ugotowany w wywarze z warzyw, miękki groch, nadaje się jako omasta do ziemniaków, patrz ostatnia fotografia poniżej: ziemniaki z zielonym grochem i gotowaną marchwią z kawałkami usmażonej ryby.

English and Italian versions on request. 


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

Nasiona roślin strączkowych na talerzu