Labels

29/03/2017

Botwinka z patelni - Beetroot Leaves Salad/ Insalata di foglie di barbabietole rosse

Smakołyki Angeli na Facebooku 
Polski:
Wykonanie: Umyć dobrze botwinę, wrzucić na patelnię, skropić oliwą z oliwek i ugotować pod przykryciem do miękkości. Nie trzeba dolewać wody, wystarczy tej, która pozostała po myciu. Posolić do smaku. Osobno podsmażyć cebulkę, dodać do botwiny wraz z pokrojonym czosnkiem, doprowadzić wszystko do wrzenia, by sparzyć czosnek. Podawać dowolnie: z chlebem, ziemniakami, kaszą, makaronem...

English:
Method: Clean the laves well. Then cook in a pan with a bit of olive oil under cover until they become soft. Mix them with smashed garlic and fried onions then season with salt and pepper. Serve with cooked potatoes, bread, pasta or rice. 

Italiano:
Come si fa: Pulire e cucinare le foglie in una padella con un filo d'olio di oliva.. Aggiungere l'aglio schiacciato ed la cipolla sofritta, sale e pepe a piacere. Servire con i pane, le patate o la pasta.