Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

08/06/2018

Cukiereczki różane - Rose Petal Candies - Caramelle di rosa

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski
Wykonanie: Zbierając płatki róż, nożyczkami usuwamy białe części płatków, u nasady, które mogą zawierać goryczkę. Wkładamy płatki do naczynia, np. do szklanki, lekko ugniatamy. Tyle ile mamy płatków, wsypujemy do szklanki cukru, wody używamy nieco mniej. Z wody i cukru robimy syrop "do nitki", tj. gotujemy wodę tak długo, aż zgęstnieje. Robimy próbę warzechą, nabieramy trochę syropu, by sprawdzić, czy odklejając się od warzechy, ostatnia z kropel utworzy "nitkę". Jeśli tak, wsypujemy przygotowane płatki. Mieszamy dokładnie, aż płatki zaczną się odklejać jeden od drugiego (nie dłużej niż 3 minuty), zakrapiamy sokiem z cytryny, do smaku, i odstawiamy z palnika, przekładamy do słoików. Cukiereczki można jeść od razu, lub bardziej pokruszyć i stosować jako  różaną posypkę do deserów. To przepis wg. mojej Mamy, ona nigdy nie stosuje żadnych miar, ilości itp., wybaczcie nieprecyzyjność opisu, ale praktyka czyni mistrzem:).