Labels

03/12/2019

Pomidorowe biedronki z oliwkami i twarożkiem - Cherry Tomato Ladybirds Recipe - Coccinelle con lo spalmabile, pomodorini e olive

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
twarożek (u mnie ze sfermentowanej soi)/ fresh cheese spread/ lo spalmabile
pomidorki koktajlowe/  cherry tomatoes/ pomodorini
czarne oliwki suszone/ black dried olives/ olive nere essiccate
bagietka/ baguette/ baguette
zielona pietruszka/ fresh parsley/ prezzemolo fresco
kilka ząbków czosnku/2-4 garlic cloves/ 2-4 spicchi d'aglio
sól do smaku/ salt to taste/ sale q.b.

Polski
Wykonanie: Podgrzewamy kromki bagietki w tosterze, by były chrupiące, smarujemy serkiem zmieszanym z wyciśniętym przez praskę czosnkiem z solą do smaku. Pomidorki przekrawamy na połówki, które rozkrawamy delikatnie by utworzyć skrzydełka biedronek. Z czarnych oliwek tworzymy główki i kropeczki biedronek. Biedronki kładziemy bezpośrednio na ser lub na listek pietruszki, ozdabiamy listkami pietruszki. 

English
Method: Toast baguette slices to become crispy, spread the cheese (or soya spread) over each slice. Cut in half the cherry tomatoes and then cut each half again to create ladybird wings, carve the olives to form ladybird heads and spots. Place the ready ladybirds on the cheese or on parsley leaves, decorate the slices with parsley leaves.

Italiano
Come si fa: Far tostare la baguette tagliata a fette per renderle croccanti. Distribuire generosamente lo spalmabile (va bene anche lo spalmabile vegetale) amalgamato con l'aglio schiacciato con un po' di sale su ogni fetta di baguette. Tagliare i pomodorini in due parti uguali. Aprite leggermente i pomodorini formando così le ali della coccinella. Adagiatene uno su ogni fetta di pane. Create la testa della coccinella tagliando a metà le olive. Tritate finemente le olive rimaste e create i puntini da applicare sulle ali. Completate con una foglia di prezzemolo. 

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment