Labels

08/11/2019

Dyniowe bagietki - Pumpkin Baguette Recipe - Baguette alla zucca

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela 
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
300 g mąki pszennej chlebowej/ 10.5 oz white bread flour/ 300 g di farina tipo 0
200 g mąki orkiszowej/ 7 oz spelt flour/ 200 g di farina di farro
400 g pieczonej dyni/ 14 oz baked pumpkin/ 400 g di zucca cotta al forno
ok. 80 g  wody/ 3 oz water/ 80 g circa di acqua
1 łyżeczka płaska cukru/ 1 flat tea spoon sugar/ 1 cucchiaino piatto di zucchero
40 g suszonego zakwasu pszennego/ 1.5 oz dry sourdough/ 40 g di lievito madre secco
1 łyżeczka soli/ 1 tea spoon salt/ 1 cucchiaino di sale

mąka na stolnicę/ flour for pastry board/ farina per spianatoia

Polski:
Wykonanie: Jeśli wasza dynia była pieczona bez soli, wtedy 1 łyżeczka soli może być mało, musicie uregulować kwestę soli:) . Wymieszać ciasto w misce do połączenia się składników. Miskę przykryć pokrywką, mokrą ściereczką lub folią spożywczą, rozczyn pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na min. ok 8 godzin. Im chłodniejsze jest to miejsce, tym dłużej można pozostawić tak rozczyn. Wyjąć rozczyn na stolnicę z mąką, utworzyć ręcznie prostokąt (z dodatkiem mąki, jeśli trzeba), zagiąć wszystkie boki ciasta do środka i obrócić ciasto do spodu. Ciasto może się lepić, co jest dobrym znakiem:). Przykryć je ściereczką i pozostawić na ok godzinę. Podzielić ciasto na 5 części, w których formujemy bagietki, jak to ujął instagramowy blogger @martin_in_kitchen (dzięki któremu poznałam ten sposób, a pośrednio dzięki @grazia_gotuje): jakbyśmy wykręcali pranie i je lekko wydłużamy. Położyć na natłuszczoną blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250°C na ok 12-15 minut lub aż nabiorą koloru.  

English:
Method: Mix all the ingredients with a spoon to make batter. Leave the batter in a bowl, covered with a wet towel or plastic, in any place in the kitchen, for at least 8 hours. Place the doubled in size bread batter onto a pastry board sprinkled with flour. Make a rectangular shape with your hands and bind the outer parts inside and place the dough outside down onto the board, adding flour if necessary. Leave the dough covered with a cloth for about an hour. Then form the baguettes and bake them at 450°F for about 12-15 minutes or until they are golden.

Italiano:
Come si fa: Mettere tutto insieme con il cucchiaio e lasciare a riposare, coperto, per almeno 8 ore. Mettere un po' di farina sulla spianatoia, formare un rettangolo aggiungendo la farina se necessario e piegare tutti i lati sotto, poi metterlo alla rovescia sulla piastra, coprire con un panno e lasciare a riposare per circa un'ora. Cuocere al forno caldo di 250°C per 12-15 minuti oppure finché la pagnotta diventa dorata e croccante. Tagliare il pane quando diventerà freddo.  


Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych:
Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III
Domowa Piekarnia

No comments:

Post a Comment