#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela |
Wykonanie: Ogórecznik umyć, a kwiatostany pozrywać i odłożyć do jadalnej dekoracji. Liście oddzielić od łodyg, uważać mogą pokolić, jak liście ogórka. Umyć dobrze botwinę, wrzucić na patelnię razem z liśćmi ogórecznika, skropić oliwą z oliwek i ugotować pod przykryciem do miękkości. Nie trzeba dolewać wody, wystarczy tej, która pozostała po myciu. Posolić do smaku. Osobno podsmażyć cebulkę razem z łodygą selera naciowego, dodać do botwiny wraz z pokrojonym na samym końcu czosnkiem, doprowadzić wszystko do wrzenia, by czosnek się sparzył. Podawać dowolnie, udekorowane kwiatami ogorecznika, które są również jadalne i bardzo zdrowe: z chlebem, jako osobne danie albo jako dodatek do drugiego dania (jak zaprezentowałam na poniższych zdjęciach).
Method: Clean the beetroot and borage (starflower) leaves well, leave the borage flowers to decorate the dish. Then cook in them a pan with a bit of olive oil under cover until they become soft. Mix them with smashed garlic and fried onions and celery stems then season with salt and pepper. Serve in a simple way with a slice of bread or as a part of a bigger dish with potatoes etc. Decorate the salad with fresh boragine flowers before consuming, they are edible and very healthy as well :).
Come si fa: Pulire e cucinare le foglie di rape e borragine in una padella con un filo d'olio di oliva. Aggiungere l'aglio schiacciato e la cipolla con la costola di sedano rosolate separatamente, sale e pepe a piacere. Servire con il pane come piatto separato oppure come contorno, decorare coi fiori di borragine che, come la pianta stessa di borragine, sono molto sani.
Przepis bierze udzial w moich poniższych akcjach kulinarnych:
bardzo ciekawy pomysł na ogórecznika! :D
ReplyDeleteCieszę się, że Ci przypadł do gustu :)))
ReplyDelete