Labels

15/04/2020

Kwiaty dyni w cukiniowym cieście naleśnikowym - Squash blossom fritters in zucchini batter - Fiori di zucca in pastella alle zucchine

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela 

Polski
Wykonanie: Poczujmy się jak mitologiczni lotofagowie, choć to nie kwiaty lotosu, ale jednak kwiaty. Upieczmy (z obu stron) na oliwie oczyszczone z pręcików kwiaty dyni (ew. cukinii) w dość gęstym cieście: schłodzone mleko (u mnie sojowe), mąka orkiszowa, jajko i starta na cienkich oczkach mała cukinia (wymieszać dobrze widelcem lub łyżką, dodając to mleka, to mąki, by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego, można jeszcze dodać startego parmezanu). Osuszyć na papierze kuchennym, posolić do smaku, podawać udekorowane innymi jadalnymi kwiatami np. ślazu czy wisteri. PS. Kwiaty dyni lub cukinii trzeba uprzednio wyczyścić, tj. usunąć pręciki i twarde części z wnętrza kwiatu.

English
Method: Let's feel like mytghological lotus-eaters, instead of lotus flowers, fry and eat squash blossom. Make dense batter with cold (plant) milk, spelt flour, grated zucchini and an egg (you can also add grated Parmesan cheese), fry in deep oil (both sides), salt to taste and serve decorated with some other seasonal edible flowers. 

Italiano
Come si fa: Fare l'impasto denso con un po' di latte (vegetale), farina di farro, una zucchina media grattugiata ed il parmigiano grattugiato e l'uovo, bagnare i fiori puliti e soffriggere nell'olio profondo su due lati. Mettere sale a piacere e servire decorato con altri fiori commestibili come i fiori di glicine ed i fiori di malva. 

Przepis bierze udzial w moich poniższych akcjach kulinarnych:

Jadalne kwiaty w mojej kuchni

No comments:

Post a Comment