Labels

24/07/2021

Kiszony arbuz - Fermented Watermelon Recipe - Cocomero in salamoia

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
arbuz lub kawałki arbuza czy skórka/ watermelon pieces or peel/ cocomero a pezzi o solo la buccia
czosnek/ garlic/ aglio
korzeń chrzanu/ horseradish/ radice di rafano
dojrzały kwitnący koper/ mature dill flowering/ qualche gambo di aneto anche con il fiore
świeże liście czarnej porzeczki/ fresh blackcurrant  leaves/ foglie fresche di ribes nero
woda/ water/ acqua
sól kamienna/ unrefined salt/ sale integrale

Polski:
Wykonanie:
Melon myjemy, kroimy na części, które łatwo wejdą do naszych słoików, usuwamy nasiona, możemy użyć też same skórki i wkładamy ciasno do słoików. Do każdego słoika wkładamy kawałki obranego korzenia chrzanu, kilka ząbków czosnku, koperek i przykrywamy liśćmi porzeczki. Zalewamy ciepłą jeszcze zalewą: ugotować wodę, na litr wody wsypać 1 kopiastą łyżkę soli kamiennej. Zakręcamy słoiki. Zostawiamy w kuchni na kilka dni, by przyspieszyć proces fermentacji, kontrolujemy czy nie trzeba czasem dolać trochę zalewy w czasie fermentacji, przenosimy do piwnicy lub w inne ciemne i chłodne miejsca. Zobacz też: ogórki kiszone tradycyjnie i kiszone stokrotki. Dziękuję bardzo Autorce bloga  Hajduczek naturalnie za inspirację :).

English 
Method: Wash the watermelon, cut it into smaller pieces, or use their peels and place them in the jars. Add several cloves of garlic, a piece of horseradish and the dill into each jar, cover first with some black currant leaves and then pour in salted still warm water: make boil the water and add 1 table spoon of unrefined salt for 1 liter of water and stir until the salt is melted. Cover each jar with a screw cap and leave the jars in the kitchen for several days before placing them in a cool and dark place if we want to conserve the cucumbers for the winter time. Look also Fermented Cucumbers Recipe and Sour (Fermented) Daisies Recipe

Italiano
Come si fa: Laviamo bene il cocomero, tagliamolo a pezzi piccoli, senza i semi oppure usiamo solo le bucce, mettiamoli nei barattoli puliti. In ogni barattolo aggiungiamo qualche spicchio d'aglio, qualche pezzo di radice di rafano sbucciato, aneto con i fiori ed alla fine coprire il tutto con qualche foglia di ribes nero. Versare l'acqua con il sale: prima far bollire l'acqua e mettere 1 cucchiaio raso di sale integrale su 1 litro d'acqua, mescolare bene e versare la salamoia ancora calda nei barattoli, poi chiuderli. Per velocizzare il processo di fermentazione, tenere i barattoli per qualche giorno in cucina, poi spostateli in un posto buio e fresco, per esempio in una cantina. Guarda anche margherite in salamoia e cetrioli in salamoia


Źródło:/Source:/La ricetta originale:
 
Przepis bierze udział w moich poniższej akcji kulinarnej:

Warzywa dyniowate w mojej kuchni 2021

2 comments:

  1. Bardzo się cieszę, że też postanowiłaś ukisić arbuza. Mam nadzieję< że będzie Ci smakować!

    ReplyDelete
  2. Tak, pyszny! Dziękuję bardzo za polecenie! Też widziałam właśnie kiszony arbuz i inne warzywa na poznańskich targach smaku :))). Pozdr serdecznie

    ReplyDelete