Labels

01/08/2019

Ogórki kiszone tradycyjnie - Fermented Cucumbers Recipe - Cetrioli in salamoia

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
małe ogórki/ small cucumbers/ piccoli cetrioli
czosnek/ garlic/ aglio
korzeń chrzanu/ horseradish/ radice di rafano
dojrzały kwitnący koper/ mature dill flowering/ qualche gambo di aneto anche con il fiore
świeże liście czarnej porzeczki/ fresh blackcurrant  leaves/ foglie fresche di ribes nero
kilka ziaren gorczycy/ several mustard seeds/ qualche seme di senape
woda/ water/ acqua
sól kamienna/ unrefined salt/ sale integrale

Polski:
Wykonanie:
Ogórki myjemy i wkładamy ciasno do słoików. Do każdego słoika wkładamy kawałki obranego korzenia chrzanu, kilka ząbków czosnku, 2-3 ziarna gorczycy, koperek i przykrywamy liśćmi porzeczki. Zalewamy ciepłą jeszcze zalewą: ugotować wodę, na litr wody wsypać 1 łyżkę soli kamiennej. Zakręcamy słoiki. Zostawiamy w kuchni na kilka dni, by przyspieszyć proces fermentacji, kontrolujemy czy nie trzeba czasem dolać trochę zalewy w czasie fermentacji, przenosimy do piwnicy lub w inne ciemne i chłodne miejsca. 

English 
Method: Wash the cucumbers and place them in the jars. Add several cloves of garlic, a piece of horseradish, 2-3 mustard seeds and the dill into each jar, cover first with some black currant leaves and then pour in salted still warm water: make boil the water and add 1 table spoon of unrefined salt for 1 liter of water and stir until the salt is melted. Cover each jar with a screw cap and leave the jars in the kitchen for several days before placing them in a cool and dark place if we want to conserve the cucumbers for the winter time. 

Italiano
Come si fa:
Laviamo bene i cetrioli, mettiamoli nei barattoli puliti. In ogni barattolo aggiungiamo qualche spicchio d'aglio, qualche pezzo di radice di rafano sbucciato, 2-3 semi di senape, aneto con i fiori ed alla fine coprire il tutto con qualche foglia di ribes nero. Versare l'acqua con il sale: prima far bollire l'acqua e mettere 1 cucchiaio raso di sale integrale su 1 litro d'acqua, mescolare bene e versare la salamoia ancora calda nei barattoli, poi chiuderli. Per velocizzare il processo di fermentazione, tenere i barattoli per qualche giorno in cucina, poi spostateli in un posto buio e fresco, per esempio in una cantina. 


Przepis bierze udział w mojej poniższej akcji kulinarnej,
 do której udziału serdecznie zapraszam:
Warzywa dyniowate 2019

Oraz do poniższych akcji kulinarnych:

Do słoików na zimę

No comments:

Post a Comment