Labels

26/04/2022

Konfitura z fiołka wonnego - Violet Jelly Recipe - Marmellata di violette

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/ Ingredients/Ingredienti:
2 szklanki płatków jadalnej magnolii/ 2 cups edible magnolia flowers/ 2 tazze di fiori di magnolia commestibile
ok. 300 g cukru/ 10.5 oz sugar/ 300 g di zucchero
ekologiczna cytryna/ 1 biologic lemon/ 1 limone biologico
pektyna na ok. 1 kg/ pectin for about 1 kg/ pectina q.b.

Polski
Wykonanie: Cytrynę umyć i pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do emaliowanego garnka i zalać wodą. Kwiaty fiołka obrać z płatków, oskubać z wszystkich zielonych części, płatki umyć i pokroić na drobno, wrzucić do garnka z cytryną, zostawić na noc. Na drugi dzień wsypać cukier (odłożyć trochę na później) wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, pogotować krótko, tak by płatki zmiękły, wyjąć cytrynę (dobrze odcisnąć). Dodać pektynę z resztą cukru i doprowadzić jeszcze raz do wrzenia, dobrze wymieszać. Polecam wypełnić słoiki konfiturą i pasteryzować, można je zachować na zimę. 

English 
Directions: Wash the lemon and slice it finely, place the slices in a pan  and pour in the water. Wash the violet petals (get rid of any green part of the flowers) and then chop them and add them into the pan, mix everything well and leave it overnight. Make it boil over slow heat and let it boil for several minutes until the petals soften. Next take off the lemon, well squeezed and then add the sugar with pectin and make everything boil again stirring well. Pasteurize the jam in jars for the winter. 

Italiano
Come si fa: Pulire bene il limone e tagliarlo a fettine, aggiungere l'acqua in una pentola. Tagliare a pezzi piccoli i petali di violette ben lavati, metterli nella pentola e lasciare a riposare per la notte. Il giorno dopo far bollire il tutto per qualche minuto. Fare una pausa per togliere il limone e poi di nuovo riprendere la bollitura aggiungendo la pectina assieme allo zucchero e mettere tutto insieme. Versate la marmellata ancora calda nei barattoli e pastorizzate per l'inverno.


Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Zioła z polskich łąk,
 by Zbigniew T. Nowak, Kraków 2020

Po więcej przepisów z mojej akcji
 Jadalne kwiaty w mojej kuchni, wiosna 2022, kliknij:

Zaproszenie do akcji: Jadalne kwiaty w mojej kuchni, wiosna 2022

No comments:

Post a Comment