#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/ Ingredients/Ingredienti:
2 szklanki płatków jadalnej magnolii/ 2 cups edible magnolia flowers/ 2 tazze di fiori di magnolia commestibile
ekologiczna cytryna/ 1 biologic lemon/ 1 limone biologico
pektyna na ok. 1 kg/ pectin for about 1 kg/ pectina q.b.
Polski
Wykonanie: Cytrynę umyć i pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do emaliowanego garnka i zalać wodą. Kwiaty fiołka obrać z płatków, oskubać z wszystkich zielonych części, płatki umyć i pokroić na drobno, wrzucić do garnka z cytryną, zostawić na noc. Na drugi dzień wsypać cukier (odłożyć trochę na później) wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, pogotować krótko, tak by płatki zmiękły, wyjąć cytrynę (dobrze odcisnąć). Dodać pektynę z resztą cukru i doprowadzić jeszcze raz do wrzenia, dobrze wymieszać. Polecam wypełnić słoiki konfiturą i pasteryzować, można je zachować na zimę.
English
Directions: Wash the lemon and slice it finely, place the slices in a pan and pour in the water. Wash the violet petals (get rid of any green part of the flowers) and then chop them and add them into the pan, mix everything well and leave it overnight. Make it boil over slow heat and let it boil for several minutes until the petals soften. Next take off the lemon, well squeezed and then add the sugar with pectin and make everything boil again stirring well. Pasteurize the jam in jars for the winter.
Italiano
Come si fa: Pulire bene il limone e tagliarlo a fettine, aggiungere l'acqua in una pentola. Tagliare a pezzi piccoli i petali di violette ben lavati, metterli nella pentola e lasciare a riposare per la notte. Il giorno dopo far bollire il tutto per qualche minuto. Fare una pausa per togliere il limone e poi di nuovo riprendere la bollitura aggiungendo la pectina assieme allo zucchero e mettere tutto insieme. Versate la marmellata ancora calda nei barattoli e pastorizzate per l'inverno.
Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Zioła z polskich łąk,
by Zbigniew T. Nowak, Kraków 2020
No comments:
Post a Comment