Labels

29/04/2022

Kisiel z czerwonej porzeczki - Redcurrant Dessert Recipe - Dessert al ribes rosso

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
2-4 łyżki sproszkowanych porzeczek/ 2-4 tbs dried red currant powder/ 2-4 cucchiai di ribes rosso in polvere
2 łyżki skrobi ziemniaczanej / 2 tbs potato starch/ 2 cucchiai di fecola di patate
sok z cytryny/ lemon juice/ succo di limone
10 łyżeczek cukru trzcinowego/ 10 ts cane sugar/ 10 cucchiaini di zucchero di canna
3 łyżeczki masła/ 3 ts butter/ 3 cucchiaini di burro
trochę mleka np. kokosowego/ little coconut milk/ poco latte di cocco

Polski
Wykonanie: Skrobię wyrobić z odrobiną wody, i wlać na gotującą się wodę z mlekiem kokosowym (mniej niż pół litra), masłem, proszkiem porzeczkowym i cukrem czy innym słodzidłem, energicznie mieszać, jak budyń. Kilka minut gotować, przelać do salaterek, smacznego :).

English
Method: Mix the starch with a small amount of  water and stir well. Pour it in into boiling water with coconut milk (about 1/2 litre) mixed with the red currant powder, sugar and butter and stirring well boil over low heat for about 3-4 minutes. Pour the cream into small bowls and serve :).

Italiano
Come si fa: Porre la fecola in poca acqua fredda e mescolare bene, poi versare in un pentolino riempito con l'acqua bollente mescolata con il ribes in polvere, il burro, lo zucchero e il latte (circa 1/2 litro) a fiamma dolce mescolando bene per circa 3-4 minuti. Servire in delle ciotoline piccole. 

Przepis bierze udział w mojej 
poniższej akcji kulinarnej, zapraszam:

 Zdrowe słodycze

No comments:

Post a Comment