Labels

03/05/2022

Racuchy mniszkowe z jabłkami - Dandelion Pancakes With Grated Apples - Frittelline con fiori di tarassaco e mele grattuguate

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
mąka orkiszowa jasnej/ spelt flour/ farina di farro oppure farro spelta
mleko krowie lub roślinne/ cow or vegetable milk/ latte oppure bevanda vegetale
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
1 żółtko/ 1 egg yolk/ 1 tuorlo
cukier trzcinowego/ cane sugar/ zucchero di canna
1 łyżeczka cukru waniliowego/ 1 ts vanilla extract/ un pizzico di vaniglia
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
2 jabłka renety/ 2 apples/ 2 mele
kilkanaście kwiatów mniszka/ 15 dandelion flowers/ 15 fiori di tarassaco

Polski
Wykonanie: Płatki mniszka lekarskiego myjemy (co nie jest konieczne), ale nie przed samym smażeniem, gdyż olej będzie pryskać, nożyczkami wycinamy tylko żółte płateczki itd, zielone mogą zawierać goryczkę. Jajka z żółtkiem wbijamy do naczynia, dodajemy stopniowo mąkę, trochę cukru trzcinowego lub brzozowego, soli do smaku, mieszamy. Ddajemy mąkę, a na końcu trochę mleka, by mąka i mleko stworzyły lepką, gęstą, konsystencję. Kiedy uzyskamy lepką gęstą masę dodajemy starte jabłka i płatki mniszka i smażymy małe racuszki z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem z prawdziwą wanilią.

English 
DirectionsFill in a pot with eggs and yolk, mix it well adding a bit of sugar and flour, salt  according to your preferences. Take out the milk or plant milk from your fridge pour in and stir its small amount with flour, pressing your spoon towards the sides of your pot to create sticky and dense batter. Then add grated apples and dandelion petals (the green parts may contain some bitterness), stir well and put small amounts into the hot oil. When they are cooked, turn them over and cook the other side. Serve with icing sugar with vanilla.

Italiano
Come si fa: Si riempie la pentola con le uova ed il tuorlo, mescolare bene, aggiungendo un po di zucchero, sale e farina. Si mescola con il cucchiaio finché non si ottiene un impasto omogeneo e senza i grumi. Versate il latte poco alla volta, ma non troppo così l'impasto non diventerà poco denso. Immergete due petali di tarassaco (preferibilmente non lavati proprio prima di friggere) e le mele grattugiate nell'impasto e fate le frittelle usando poco olio alla volta. Servite con zucchero a velo.


Przepis bierze udział w moich
poniższych akcjach kulinarnych, zapraszam:
Zdrowe słodycze
Zaproszenie do akcji: Jadalne kwiaty w mojej kuchni, wiosna 2022

2 comments:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :) Oj są bardzo smaczne :)

      Delete