#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/ Ingredients/ Ingredienti:
180 g kleiku kukurydzianego (z tapioką)/ 6.3 oz congee corn (corn porridge)/ 180 g di crema di mais e tapioca
200 g mąki orkiszowej/ 7 oz spelt flour/ 200 g di farina di farro
150 g masła/ 5.2 butter/ 150 g di burro
1 szklanka cukru/ 1 cup sugar/1 tazza di zucchero
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per i dolci
migdały/ almonds/ mandorle
konfitura z róży/ rose petal jam/ marmellata di petali di rose
Polski
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto jak na ciasto kruche, regulować wilgotność dodając oliwy lub masła jeśli jest zbyt suche. Można oddać szczyptę soli do smaku. Tworzyć ciasteczka, nakładając ciasto łyżeczką na blachę, w ciastku zrobić dołek, wypełnić go konfiturą z róży, przykryć migdałem. Piec w ok. 180°C do zarumienienia.
English
Method: Mix all the ingredients well in a bowl, knead and you can add more milk or olive oil when the dough is too dry. Divide the dough into small, teaspoon size, balls, make small space and fill it in with rose petal jam and then put an almond into it. Bake them in 180°C for about 15-20 minutes.
Italiano
Come si fa: Lavorare bene con le mani tutti gli ingredienti per ottenere un impasto omogeneo, se manca l'olio o burro aggiungere un altro po'. Formare con un cucchiaino piccole sfere, fare un buco dentro e riempirlo con la marmellata e poi alla fine coprire con una mandorla. Cuocere in forno preriscaldato a 180°C per circa 15-20 minuti.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
ReplyDeleteZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Zdrowo i pysznie- ostatnio u mnie tylko takie słodycze, więc chętnie przepis wypróbuję :)
ReplyDelete