Labels

23/06/2022

Necci, toskańskie naleśniki kasztanowe z miasteczka Pescia - Chestnut Tuscan Pancakes from Pescia - Necci di Pescia

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
ok 250 g mąki kasztanowej/ 8.8 oz chestnut flour/ 250 g di farina di marroni (castagne)
50 g cukru/ 1.8 oz sugar/ 50 g di zucchero
ok. 200 ml wody lub napoju roślinnego/ about 200 ml water or (plant) milk/ circa 200 ml di acqua (oppure qualche bevanda vegetale)
(opcjonalnie kilka żółtek/ optionally several egg yolks/ facoltativo: qualche tuorlo
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale

Polski
Wykonanie: Mieszamy do połączenia wszystkich składników (jeśli wyjdzie nam za gęste ciasto, dolewamy mleka lub wody, żółtka to mój dodatek, Toskańczycy nie dodają jajek do necci). Odstawiamy na ok. pół godziny. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju/oliwie. Podajemy dowolnie, np. z serem ricottą, albo z czekoladą jak się jada w Toskanii, u mnie z musem owocowym, np. truskawkowym. "Necci" skatalogowałam na moim blogu, katalogu przepisów związanych z miastami i miasteczkami, do którego odwiedzin serdecznie Was zapraszam, mianowicie: Lokalne smakołyki

English
Method: Mix all the ingredients and stir them well to achieve pancake batter with a tablespoon, add more water if the batter is too dense. Leave the batter for about half an hour. Fry pancakes in hot oil. Serve with  ricotta cheese or chocolate (like in Tuscany) or strawberry mousse (like in the photos). 

Italiano
Come si fa: Amalgamare bene tutti gli ingredienti dell'impasto, versare un altro po' d'acqua se l'impasto risulta poco liscio. Lasciare a riposare per almeno mezzora. Friggere sull'olio caldo. Servire con la ricotta oppure con scaglie di cioccolato come si fa in Toscana, eventualmente come ho fatto io, con la mousse alle fragole.


Szerzej/For more/ Guarda anche: It's Tuscany

No comments:

Post a Comment