Labels

03/06/2015

Mus truskawkowy - Strawberry Mousse - Mousse alle fragole

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski:
Wykonanie:
Truskawki zmiksować mikserem ew. blenderem z odrobiną cukru nierafinowanego (np. trzcinowego), delikatnie podsmażyć ciągle mieszając, aż zgęstnieje, przełożyć do słoiczków. Spożyć w tym samym dniu, przechować w lodówce do kilku dni lub pasteryzować na zimę jak dżemik.

Propozycje zastosowania: Serrnik na zimno z jogurtu greckiego z musem truskawkowym oraz Wafelki z masłem orzechowym i musem truskawkowym

English
Method:
Mix or blend strawberries with a bit of cane sugar. Put into a bowl, stir over low heat until becomes a bit dense. If the mousse is going to be eaten right away, don't bother with processing and just refrigerate.

You can serve the mousse with wafers: Strawberry Mouse and Peanut Butter Wafers

Italian
Come si fa:
Miscelare le fragole con un po' di zucchero di canna nel blender, far bollore per 3 minuti a fuoco vivace, sempre mescolando. Togliere la pentola dal fuoco, versare il mousse ancora bollente in vasetti sterilizzati, chiudere. Se volete usate il mousse subito, basta conservare in frigo (fino a qualche giorno).

Vi consiglio le mie ricette: I wafer alle fragole e burro di arachidi e gelatina con lo yogurt greco alle fragole, tutte e due sono con il mouse alle fragole.