Labels

01/12/2022

Zapiekanka orkiszowo-dyniowa z migdałami (wg św. Hildegardy)- Spelt, Almond And Pumpkin Bars - Barrette di spelta, zucca e mandorle

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki /Ingredients/Ingredienti
100 g płatków orkiszowych/ 3.5 oz spelt flakes/ 100 g di fiocchi di farro spelta
100 g pulpy dyniowej/ 3.5 grated pumpkin/ 100 g di polpa di zucca grattugiata
30 g migdałów/ 1 oz almonds/ 30 g di mandorle
30 g daktyli/ 1 oz dates/ 30 g di datteri
2-3 łyżki masła lub oliwy z oliwek/ 2-3 tbs butter or olive oil/ 2-3 cucchiai di burro oppure olio d'oliva
2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego/ 2-3 tbs honey or maple syrup/ 2-3 cucchiai di miele o sciroppo di acero
2-5 łyżek mleka np. orkiszowego lub owsianego/ 2-5 tbs spelt or oats milk/ 2-5 cucchiai di latte di spelta o di avena

Polski
Wykonanie: Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać w misce,  odczekać chwilę do namoczenia się płatków, wyłożyć na papier. Upiec w 180° C na jasno złoty kolor, podzielić na 4 batony i odczekać do wystudzenia. Jeśli zaczniemy jeść jeszcze ciepłe, konsystencja może się zmienić, tj, rozleci się, ale smaku nie straci :) Smacznego!

English
Directions: Mix all the ingredients well and wait a while before pouring them onto a baking tin (wrapped with baking paper). Bake in 180° C for 15 minutes and divide the cake into 4 bars and then leave to cool. 

Italiano 
Come si fa: Rivestite una teglia bassa con carta da forno. Mescolate tutti gli ingredienti in una ciotola grande e lasciate qualche minuto a riposare. Stendete l'impasto sulla teglia. Cuocete per 15 minuti in forno già caldo a 180° C. Dividete in 4 barrette e lasciate raffreddare. 



Źródło:/Source:/La ricetta originale:
I rimedi naturali di Santa Ildegarda
 by Melanie Schmidt-Ulmann, Gribuado, Cornaredo 2019, p.59

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
Do stołu ze Świętą Hildegardą z Bingen

No comments:

Post a Comment