Labels

Lunch (190) Pranzo (190) Obiad (184) Cena (153) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (130) Ciastka (123) Dolcetti (119) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (89) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (23) Bevande (22) Napoje (22) Antipasti (21) Breakfasts (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (16) Le crepes (15) Naleśniki (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

11/01/2017

Mleko owsiano - kokosowe (domowe) - Homemade Oat & Coconut Milk - Latte di avena e cocco fatto in casa

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italiano
Składniki/ Ingredients/Ingredienti:
500 ml ciepłej przegotowanej wody/ 500 ml warm bolied water/ 500 ml di acqua tepida
4 łyżki płatków owsianych/ 4 tbs oat flakes/ 4 cucchiai di fiocchi d'avena
2 łyżki musu kokosowego/ 2 tbs coconut manna/ 2 cucchiai di polpa di cocco
1 łyżeczka oleju kokosowego/ 1 ts cocconut oil/ 1 cucchiaino di olio di cocco
trochę cukru i soli do smaku/ a bit of sugar and salt to taste/ un po' di zucchero e sale a piacere

Polski
Wykonanie: Zalać płatki wodą, dodać mus i olej kokosowy, miksować ok. 1-2 minut. Odcedzić na gęstym sitku, doprawić solą i cukrem, lub samą solą. Mleko wypić od razu, polecam z suszonymi owocami, nadmiar wlać do butelki/butelek i przechowywać w lodówce przez ok 2-3 dni. Z takiego mleka można zrobić gorącą czekoladę, napój z kakao, naleśniki, placki itp.  

Jeśli lubimy pić mleko bardziej gęste, wtedy zalewamy płatki owsiane mniejszą ilością wody, np. 400 ml, a jeśli bardziej rzadkie, gotowe już mleko, rozcieńczamy dowolną ilością wody. Jeśli nie mamy musu kokosowego, można go zastąpić mielonymi wiórkami kokosowymi. 

English 
Directions: Blend all the ingredients for about 1- 2 minutes, then drain with a fine sieve. Add salt and/or sugar to taste and use as regular milk. You can keep such milk in a glass bottle in the fridge up to 3 days. 

Italiano
Come si fa: Frullare tutti gli ingredienti per 1-2 minuti. Filtrare il latte usando un setaccio fino da cucina e insaporire con il sale e/o lo zucchero. usare come il latte normale, conservare nelle bottiglie di vetro in frigo per 2-3 giorni.