Labels

11/01/2017

Mleko owsiano - kokosowe (domowe) - Homemade Oat & Coconut Milk - Latte di avena e cocco fatto in casa

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian 
Składniki/ Ingredients/Ingredienti:
500 ml ciepłej przegotowanej wody/ 500 ml warm bolied water/ 500 ml di acqua tepida
4 łyżki płatków owsianych/ 4 tbs oat flakes/ 4 cucchiai di fiocchi d'avena
2 łyżki musu kokosowego/ 2 tbs coconut manna/ 2 cucchiai di polpa di cocco
1 łyżeczka oleju kokosowego/ 1 ts cocconut oil/ 1 cucchiaino di olio di cocco
trochę cukru i soli do smaku/ a bit of sugar and salt to taste/ un po' di zucchero e sale a piacere

Polski
Wykonanie: Zalać płatki wodą, dodać mus i olej kokosowy, miksować ok. 1-2 minut. Odcedzić na gęstym sitku, doprawić solą i cukrem, lub samą solą. Mleko wypić od razu, polecam z suszonymi owocami, nadmiar wlać do butelki/butelek i przechowywać w lodówce przez ok 2-3 dni. Z takiego mleka można zrobić gorącą czekoladę, napój z kakao, naleśniki, placki itp.  

Jeśli lubimy pić mleko bardziej gęste, wtedy zalewamy płatki owsiane mniejszą ilością wody, np. 400 ml, a jeśli bardziej rzadkie, gotowe już mleko, rozcieńczamy dowolną ilością wody. Jeśli nie mamy musu kokosowego, można go zastąpić mielonymi wiórkami kokosowymi. 

English 
Directions: Blend all the ingredients for about 1- 2 minutes, then drain with a fine sieve. Add salt and/or sugar to taste and use as regular milk. You can keep such milk in a glass bottle in the fridge up to 3 days. 

Italiano
Come si fa: Frullare tutti gli ingredienti per 1-2 minuti. Filtrare il latte usando un setaccio fino da cucina e insaporire con il sale e/o lo zucchero. usare come il latte normale, conservare nelle bottiglie di vetro in frigo per 2-3 giorni.