![]() |
#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski
Wykonanie: Gotujemy kawałki dyni w wodzie, blendujemy na mus. Bierzemy kilka jajek, wbijamy do miski, możemy oddzielić kilka z nich od białek i dodać same żółtka. Miksujemy dodając cukier, stopione masło, kamień winny zamiast proszku do pieczenia, miksujemy pięknie, po czym dodajemy dyniowy mus i mąkę orkiszową. Konsystencja ma być mniej więcej budyniowa. Wlewamy masę na spód papierowych foremek, dodajemy łyżeczką konfiturę papierówkową lub inną, ewentualnie kandyzowaną skórkę pomarańczową, którą można też zblendować na krem i dodać taki krem. Przykrywamy każdą babeczkę ciastem i smarujemy żółtkiem. Babeczki upiec i zjeść ze smakiem :)
English
Method: We take several pieces of peeled pumpkin and cook it until soft then blend it all. We take several eggs, sugar and liquid butter and mix until well foamy, then we add the blended pumpkin, spelt flour, cremor tartar and mix with a mixer again. The batter must be more or less like custard. We fill in some batter into each paper form and add some apple jam and/or candied orange peel then cover them all with a small amount of batter. We can spread some yolk over each cake. We bake the tea cakes and then eat them with joy :)
Italiano
Come si fa: Mettiamo pezzi di zucca a cuocere e passiamoli con il blender. In una ciotola mettiamo qualche uovo, l'olio di oliva oppure il burro, lo zucchero e passiamo con il mixer, poi aggiungiamo la nostra zucca e la farina di farro spelta con un po' di cremore tartaro. Mescoliamo bene con il mixer e riempiamo a metà i pirottini, versiamo un po' della marmellata di mele verdi e un po' delle scorze d'arancia candite, alla fine copriamo ogni dolcetto con l'impasto. Cuociamo i nostri dolcetti e mangiamoli con gioia :).
No comments:
Post a Comment