Labels

13/07/2016

Puszyste ciasto brzoskwiniowe - Fluffy Peach Cake - Torta soffice alle pesche

Smakołyki Angeli via Facebook

Polish/English/Italian
Składniki/ Ingredients/ Ingredienti:
5 jajek/ 5 eggs/ 5 uova
150 g oleju kokosowego/ 5.2 oz cocco oil/ 150 g di olio di cocco
3/4 szklanki cukru/ 3/4 cup sugar/ 3/4 di tazza di zucchero
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej/ 1 1/2 cup white all purpose flour/ 1 e 1/2 dy tazza di farina
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej/ 1/2 cup potato starch/ 1/2 di tazza di  fecola
sok z 1 cytryny/ 1 lemon juice/ succo di 1 limone
1 łyżeczka sody oczyszczonej/ 1 ts baking soda/ 1 cucchiaio di bicarbonato di soda
owoce sezonowe, no brzoskwinie/ seasonal fruit such as peaches/ frutta di stagione (come le pesche)
+
Do owoców:/ For the fruit:/ Per la frutta:
2 łyżki cukru i 2 łyżki bułki tartej/ 2 tbs sugar & 2 tbs bread crumbs

Polski 
Wykonanie: 
Jajka ubić z cukrem, olejem (może być tez inny olej, np. arachidowy lub oliwa z oliwek) i delikatnie, ale dokładnie, wymieszać z mąkami, sodą, olejem i sokiem z cytryny. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć owoce wymieszane z cukrem i bułką tartą (na zdjęciach są to brzoskwinie. Piec w 180°C. Gdy wystygnie ośnieżyć cukrem pudrem.

English
Method: Whisk the eggs and sugar together. Then add the flour mixed with the soda, the starch, oil and juice and stir well and delicately. Put the peaches (fruit) mixed with sugar&bread crumbs over the top. Bake in 180°C for about 30-40 minutes until the eggs have set and the top is golden brown.  Sprinkle with a bit of icing sugar over the top when it is no longer hot.

Italiano
Come si fa: Sbattere le uova con lo zucchero e versare l'olio ed il succo, poi aggiungere la farina, il bicarbonato e la fecola ed amalgamare il tutto delicatamente. Cuocere in forno preriscaldato a 180°C per circa 30-40 minuti. Spruzzare la torta con lo zucchero a velo vanigliato appena diventa meno calda.


Przepis bierze udział w poniższej akcji: